Landets boligtall steg nominelt med 0,5 prosent i februar sammenlignet med forrige måned. Korrigert for sesongvariasjoner er prisene uendret, men prisene er tre prosent høyere nå enn de var for tre år siden, viser ferske tall fra Eiendom Norges bruktboligprisstatistikk, som er utarbeidet av Eiendomsverdi.

– Den moderate trenden i boligprisutviklingen fortsetter også i februar måned. Boligmarkedet i Norge er stabilt og velfungerende, noe som tydelig kommer til uttrykk med den store aktiviteten i boligmarkedet gjennom 2018 og inn i de to første månedene i 2019, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Fortsatt rekordomsetning

I februar ble det solgt 6.245 boliger i Norge, 4,4 prosent flere enn i samme måned i 2018.

– Det har vært en økning i antall salg i februar i de fleste områder vi måler, og med god margin har det aldri tidligere blitt solgt så mange boliger i årets første to måneder som i år, sier Dreyer.

I februar ble det lagt ut 6.889 boliger til salgs - 4,2 prosent flere enn i samme måned i 2018.

Christian Vammervold Dreyer administrerende direktør i Eiendom Norge legger hver måned frem nasjonale og regionale boligtall.
Christian Vammervold Dreyer administrerende direktør i Eiendom Norge legger hver måned frem nasjonale og regionale boligtall. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Spesielt i Oslo er det lagt ut markant flere nye boliger for salg sammenlignet med i fjor, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 61 dager å selge en bolig i februar iår, syv dager mer enn i samme måned ifjor.

– Salgstiden har i hele 2018 vært høyere enn tidligere år og vi fortsetter i 2019 med en vesentlig høyere omsetningstid enn hva vi har vært vant med de senere årene. En noe tregere omsetningstakt i de største byene i Norge indikerer et balansert marked, sier Dreyer.

Som normalt for måneden var det en oppgang i de nominelle boligprisene i de fleste deler av landet, med unntak av Vestlandet, Agder og Rogaland. Svakest sesongkorrigert utvikling hadde Bergen, med en nedgang på 1,8 prosent.

Tror renten vil motvirke prisvekst

Norges Bank har siden i fjor høst varslet at det blir rentehevning i årets mars, noe som ble bekreftet på rentemøtet i slutten av januar.

Leder for personmarked i Nordea Norge John Sætre tror ikke kundene lar seg skremme av dette.

– Vår oppfatning er at kundene har tatt høyde for en renteheving og at de har buffer til å takle det. Det er fortsatt bra aktivitet og et velbalansert marked, med mange på kjøpersiden og mange boliger ute til salgs, sier Sætre, og fortsetter:

– Med så mange boliger til salgs har kundene god tid til å tenke seg om, noe som gjør at vi fornyer en del finansieringsbevis. Vi ser også at kundene kjøper innenfor rammene de har fått tildelt.

Direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving påpeker at boligmarkedet for tiden er på sitt beste, med høy omsetning og lav prisvekst.

– Markedet er mer prisfølsomt fordi kjøperne har mer å velge i, men eierne får også solgt, sier Geving.

Han har derimot et annet syn på renten enn Sætre.

– Forbrukernes markedsforventninger er klart positive, men kommende renteøkninger og flere nye boliger vil trolig motvirke en sterkere prisvekst i 2019, sier Geving.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.