Bruksboligprisene steg i mars både på landsbasis og i Oslo, men 12 årsveksten roet seg som ventet noe.

 

Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret påpeker at mars var siste måned finansieringsbevis fra desember 2016 kunne brukes. 

– Jeg tror vi har tatt ut all prisdrivende effekt av dem som skal komme seg inn i markedet før de nye reglene realistisk sett trår i kraft, sier Macic.

Det ble lagt ut langt flere boliger for salg i Oslo i mars enn i februar.

– Nå kommer vårslippet, og tilbudet av bruktboliger vil nok øke noe i april og mai. Dette vil i kombinasjon med nye strengere boliglånsregler føre til mye svakere utvikling i boligprisene de neste to månedene. Spesielt kan etterspørselen fra investorene og førstegangskjøperne i Oslo bli mindre, mens presset trolig vil flyttes over i nabokommunene, sier Macic.

– Tar tid å bygge nok boliger

Administrerende direktør Carl O. Geving mener boligmarkedet stadig er preget av regionale forskjeller i balansen mellom tilbud og etterspørsel.

– Den lave renten og en differensiert boliglånsforskrift gjør at svake markeder unngår fall. Pressområdene vil fortsatt være preget av at det tar tid å bygge nok boliger til å møte etterspørselen, sier Geving.

 Etter «ekstremåret 2016» konstaterer Geving med glede at det er en mer moderat boligprisutvikling i 2017. 

– Oslo-regionen ligger an til å få et mer normalt «vårslipp», samtidig som boliglånsforskriften begynner å virke etter hensikten. Det ligger dermed an til et noe mer moderat boligår i Oslo, selv om det vil ta tid før boligproduksjonen møter det grunnleggende boligbehovet i regionen, sier Geving.

– En elegant nedkjøling av boligmarkedet

Norgessjef Trond Mellingsæter i Danske Bank liker det han ser i boligrapportene.

– So far, so good! Det ser ut som en elegant nedkjøling av boligmarkedet så langt, sier Mellingsæter. 

Han mener prisveksten avtar som følge av strammere kredittpraksis og bedre balanse i markedet som følge av økt boligbygging. 

– Vi tror likevel ikke på noen alvorlig korreksjon så lenge arbeidsledigheten ikke stiger mye eller renten blir mye høyere enn vi forventer, sier Mellingsæter.

Elon Musk : – En revolusjon i romfarten
Romselskapet SpaceX gjennomførte torsdag en oppskyting og landing av en gjenbrukt rakett. En del av raketten som ble brukt torsdag, det såkalte første trinnet, ble brukt til å sende opp det ubemannede romskipet Dragon for et år siden.
01:05
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.