Boligprisene steg 1,5 prosent i februar 2022. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for februar som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Februaroppgangen kommer på toppen av den sterkeste januarveksten i statistikkens historie.

Boligprisene har dermed steget 6,3 prosent det siste året.

– Boligprisene fortsatte å stige sterkt i februar. Mye av prisveksten kan forklares med den svake tilbudssiden, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Heftigste registrerte prisoppgang for januar og februar

I løpet av årets to første måneder har dermed de norske bruktboligprisene steget hele 6,4 prosent. Det er den heftigste årsstarten i statistikkens historie, som strekker seg tilbake til 2003.

I Oslo steg boligprisene 2,5 prosent nominelt sist måned og 0,7 prosent korrigert for sesongvariasjoner. Dermed har bruktboligprisene i Oslo steget 7,3 prosent nominelt i løpet av januar og februar. Det er den nest sterkeste årsstarten i statistikkens historie, kun slått av 2009 da prisene samlet steg spinnville 7,8 prosent disse to månedene.

I gjennomsnitt gikk Oslo-boligene 5,6 prosent over prisantydning i februar. Kun i regionen Drammen med omegn gikk budrundene villere for seg, der gikk bruktboligene hele seks prosent over prisantydning sist måned. På landsbasis endte salgene 3,4 prosent over prisantydning.

– Det er et markant lavere utbud av bruktboliger så langt i år. I tillegg til at svært mange boliger ble solgt i november og desember i fjor, har den nye avhendingslova fra nyttår skapt en flaskehals. Etter lovendringen tar det betydelig lengre tid å forberede et boligsalg, sier Lauridsen.

Administrerende direktør Christoffer Askjer i Sem og Johnsen mener man ikke kan forklare det begrensede tilbudet med den mer omfattende takstrapporten og trege takstmenn.

– Historisk har eiendomsmarkedet stort sett alltid vært litt stramt i januar og februar. I år er det strammere enn normalt. Årsaken er trolig at det er mange som har flyttet i løpet av de siste to årene med korona. Det ble forsert mye volum i 2020 og 2021, og når vi i tillegg opplever at det kommer begrenset med nybygg ut i markedet – da stiger prisene, sier Askjer, som tror markedet vil holde seg stramt en god stund til.

Selv om februar også fortsetter med sterkere prisvekst enn normalt for måneden, er heldigvis ikke prisveksten like sterk som i januar, fastslår sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.
Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret. (Foto: Mikaela Berg)

– Boligtilbudet er fortsatt forsvinnende lite i enkelte deler av landet, og er hovedårsaken til at prispresset er så sterkt for øyeblikket, sier Macic.

Men dette er et kortsiktig prispress som ikke kommer til å vedvare, mener hun.

– Om ikke så lenge får vi mest sannsynlig den tredje renteøkningen, som ikke blir den siste i år. Dette, kombinert med at boligtilbudet vil ta seg opp fremover, kommer til å føre til langt svakere prisvekst utover 2022. Vi kan få en ketchupeffekt der veldig mange boliger legges ut for salg samtidig, sier Macic.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets konstaterer at det fortsatt er sterkere vekst enn vanlig, men at det er en klar moderasjon fra det spesielt sterke utslaget i januar.

– Januar-tallet var sterkt påvirket av tilbudssideproblemer, men disse utfordringene kan ha dempet seg litt fra februar, sier Hov.

– Boliger kuppes stadig

I februar ble det solgt 6.284 boliger i Norge, noe som er 15 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2021.

Så langt i år er det solgt 11.700 boliger i Norge. Det er 18,2 prosent færre enn samme periode i fjor.

– Det er så langt i år solgt betydelig færre boliger enn i fjor. Fallet i antall nye boliger på markedet er ikke like sterkt, men også her er nedgangen markant, sier Lauridsen.

Tilbudssiden henger også langt etter, med det laveste lavest antall boliger lagt ut for salg hittil i år på minst fem år, påpeker boligforsker Mari O. Mamre ved NMBU.

Så langt i år er lagt ut 12.360 boliger for salg. Det er 11,5 prosent færre enn i samme periode i fjor.

Boligforsker Mari O. Mamre ved NMBU.
Boligforsker Mari O. Mamre ved NMBU. (Foto: Odin Jæger)

– Denne trenden fortsetter i februar. Etterspørselssiden blir stadig mer kreativ og boliger kuppes stadig, sier Mamre.

Hun påpeker at en interessant trend fra pandemien fortsetter, med sterkere prisvekst i områder i Oslo-regionen som ligger lenger unna Oslo enn tidligere.

Det tok i gjennomsnitt 38 dager å selge en bolig i februar, ned fra 41 dager i januar. Kortest salgstid hadde Tønsberg m/Færder med 20 dager og lengst salgstid hadde Tromsø med 65 dager.

– Det korte salgstiden sammen med færre antall nye boliger på markedet gjør at antall usolgte boliger for øyeblikket er blant det laveste på flere år, sier Lauridsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.