Saken oppdateres.

Bruktboligprisene her til lands sank med 1,9 prosent i oktober 2022.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for oktober, som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene 0,8 prosent.

Sesongkorrigerte priser viser om utviklingen er sterkere eller svakere enn normalt for måneden.

– Boligprisene fortsetter den svake utviklingen fra september og falt ytterligere med 1,9 prosent i oktober. Prisfallet skyldes i hovedsak at renten er blitt satt kraftig opp gjennom året, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen i en pressemelding.

Så langt i år har boligprisene steget 4,7 prosent.

Fortsatt raske boligsalg

I oktober var det 15.127 usolgte boliger på det norske markedet, mot 13.303 i september, 12.040 i august og 8511 i juli.

Forrige topp av usolgte bruktboliger på landsplan kom mai 2020 med et varelager på 16.088 boliger.

I oktober 2021 lå det 10.773 usolgte boliger på markedet, ifølge Eiendom Norges statistikk.

I oktober ble det solgt 7973 boliger i Norge, noe som er 8,2 prosent færre enn tilsvarende måned i 2021.

Så langt i år er det solgt 81.062 boliger i Norge. Det er 9,3 prosent færre enn i samme periode i fjor.

I oktober ble det lagt ut 10.447 boliger for salg i Norge, noe som er 7,7 prosent flere enn i samme måned i 2021.

Så langt i år er det lagt ut 92.131 boliger for salg. Det er 1,8 prosent færre enn i samme periode i fjor.

– Omsetningen i boligmarkedet er nå tilbake på prepandemiske nivåer. Vi venter at totalomsetningen i boligmarkedet i Norge i 2022 vil ende på nivå med 2019. Nå som pandemien er over, kan det konstateres at pandemien utløste ekstra mye flytting i Norge, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 29 dager å selge en bolig i oktober som er det samme som i september. Raskest salgstid har Bergen med 19 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 37 dager.

– Sammenlignet med tidligere år går det fortsatt raskt å selge en bolig i alle deler av landet, sier han.

Oslo har svakest utvikling i år

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i oktober hadde Follo hvor prisene steg med 0,3 prosent.

Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Oslo og Hamar m/Stange med en sesongkorrigert nedgang på 1,9 prosent.

Den sterkeste utviklingen hittil i år har Kristiansand med en oppgang på 9,1 prosent etterfulgt av Stavanger m/omegn på 7,8 prosent og Drammen m/omegn med 7,3 prosent.

Svakest utvikling så langt i 2022 har Oslo med en oppgang på 2,9 prosent.

– Det var en svak utvikling i de fleste områder i Norge i oktober. I en del områder, spesielt Oslo, var det svært svak utvikling i oktober. Vi venter at den svake utviklingen i boligmarkedet vil fortsette ut året og det er ikke usannsynlig at boligprisutvikling i Norge i 2022 vil ende rundt 0 prosent, sier Lauridsen.

Når det gjelder den videre utviklingen i boligmarkedet i 2023 mener Lauridsen nå mye ligger i myndighetenes hender.

Finansdepartementet skal avklare utlånsforskriften før nyttår, Norges Bank har årets siste rentemøte i midten av desember og en ny finansavtalelov med nyvinningen avslagsplikt trer i kraft 1. januar.

– Den nye finansavtaleloven og normalisering av renten gjør utlånsforskriften overflødig og potensielt skadelig. Derfor forventer vi at finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) avskaffer utlånsforskriften fra nyttår. Å opprettholde streng utlånsregulering på toppen av såpass høy rente er noe som aldri er prøvd tidligere. Det er et eksperiment med boligmarkedet og finansiell stabilitet, sier Lauridsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.