Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge er overrasket over hvor mye finansminister Siv Jensen har valgt å stramme inn boligmarkedet. 

Onsdag la hun frem ny boliglånsforskrift, der spesielt låntagere som skal kjøpe bolig i Oslo møter strengere krav. 

– Vi er overrasket over at det kommer egne regler for Oslo og hvor betydelig innstramningen er, på sekundærboligmarkedet spesielt. Det er synd at det er nødvendig, men det er nok det, sier han til DN.

Dreyer er usikker på hva som blir effekten på boligprisene av de nye boliglånskravene.

– At det vil ha en dempende effekt er jeg helt sikker på, men hvor stor den blir er usikkert. Jeg har en mistanke om at effekten blir ganske stor, og at dette vil dempe presset i markedet mye, sier han.

«Kan få stor effekt på boligprisutviklingen» 

Eiendom Norge-sjefen viser til at hvor mange investorer det er i markedet vil avgjøre hvor stor effekten blir på prisene.

– Nå får vi syretestet hvor stor andel investorene er av det presset vi ser i Oslo. Hvis andelen er så stor som mange tror, kan dette få stor effekt i boligprisutviklingen i Oslo i 2017, sier Dreyer.

Grunnen til det er at mange investorer blir nødt til å trekke seg ut av Oslo-markedet, ifølge Dreyer.

– Kombinasjonen av 40 prosent egenkapitalkrav og en gjeldsbegrensning på fem ganger inntekt, vil nok i sum gjøre at mange investorer ikke lenger har anledning til å kjøpe bolig i Oslo, sier han.

Tror på større mulighet for førstegangskjøpere 

Dreyer tror den nye forskriften vil gjøre at flere førstegangskjøpere kan komme inn på boligmarkedet.

– Samtidig er den maksimale belåningsgraden, på fem ganger inntekt, begrensende for mange førstegangskjøpere, sier han. 

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener det er riktig å gjøre regionale grep i boligmarkedet, ved å stramme inn i Oslo der prisveksten er sterkest.

– Å justere ned bankenes mulighet til å vike fra forskriften fra ti til åtte prosent vil ikke ha noen stor effekt. Det er mer en signaleffekt, sier Geving til DN.

Han mener det er fornuftig at regjeringen har satt en maksimal belåningsgrad på fem ganger bruttoinntekt.

– Det vil ha en balanserende effekt på markedet over tid, sier han. 

Drevet av lav rente og lavt tilbud 

Ifølge Geving er det imidlertid begrenset hvor stor effekt forskriften vil ha på boligprisutviklingen. Han mener andelen investorer i Oslo-markedet har vært stabil de siste årene, og ikke økende. Derfor tror han ikke at strengere krav til disse vil slå betydelig ut på prisene.

– Vi er usikre på i hvor stor grad markedet er drevet av investorer som lånefinansierer boligkjøp, sier Geving.

Han mener det er et stort misforhold mellom tilbud og etterspørsel samt den lave renten som presser prisene i Oslo opp. I tillegg trekker han frem den stadige troen på at boligprisene bare skal opp. 

– Det kan tenkes at denne forskriften vil ha en modererende effekt på boligmarkedet i Oslo. Men Oslo-markedet er så sterkt, at så lenge prisene går en vei, så har man stadig høyere verdi på papiret, sier Nef-sjefen. 

Geving tror imidlertid at forskriften kan bidra til at etterspørselen vil spre seg til områder rundt Oslo. 

– Prisnivået er så høyt i Oslo i dag at en del tvinges til å kjøpe noe rundt hovedstaden, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Wærsted: – Har tenkt på å slutte
Styreleder Gunn Wærsted innrømmer at det har vært en krevende høst og at hun underveis i bråket rundt Telenor har vurdert å trekke seg som styreleder.
00:50
Publisert: