Etter et sesongjustert fall på 0,7 prosent i juli, steg de sesongkorrigerte boligprisene igjen med 0,9 prosent i august for landet totalt.

– Dette viser at boligprisfallet i juli ikke var starten på en ny og nedadgående trend, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Han peker på at mønsteret er enda klarere i Oslo. Her falt nemlig prisene sesongjustert med 0,8 prosent i juli, men steg igjen med 1,2 prosent i august.

– Vi er ikke overrasket over noe av dette. På forhånd varslet vi en sesongjustert oppgang igjen i august. Og den vurderingen fikk vi etter hvert støtte for av Obos-tallene, sier han.

Obos-prisene fortsatte å stige for fjerde måned på rad i august, men det var en svakere vekst fra juli til august i Oslo enn snittet for årene 2004–2018.

Selv om seniorøkonomen peker på en fortsatt trendmessig økning i boligprisene, er tempoet forholdsvis moderat, understreker han.

– Årsveksten totalt ligger nå på 2,6 prosent, som er i underkant av lønnsveksten i år, som er anslått til 3,2 prosent. Alt i alt viser dette at det ikke er noen automatikk i at lavere befolkningsvekst, økte lånerenter og flere ferdigstillelser skulle sende boligprisene nedover i 2019. Den underliggende etterspørselen er fortsatt god, og det er hovedpoenget, sier Marius Gonsholt Hov.

Dette demper prisveksten

Heller ikke sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets ble overrasket over de gode boligtallene.

– Prisveksten var sterkere enn den pleier å være i august, noe som bekrefter bildet av at oppgangen i boligprisene fortsetter. Imidlertid har oppgangen vært vesentlig mer moderat enn den stigningen vi har sett i det tiåret som ligger bak oss, og slik vil nok utviklingen bli fremover, sier hun.

Hun peker på to faktorer som ligger bak den prisutviklingen vi nå ser:

– Boligbyggingen har vært sterk, noe som har ført til et rikelig tilbud av nye boliger. Samtidig har boliglånsforskriften og det nye gjeldsregisteret bidratt til å dempe veksten. Hvis dette fortsetter kommer boligprisveksten til å ende opp på i overkant av to prosent i år, sier Kjersti Haugland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.