Hedda K. Ulvness har hatt en spennende sommer som administrerende direktør i Eie eiendomsmegling. I et vaklende boligmarked har det vært viktigere enn noen gang å kikke i glasskulen og analysere hvilke trekk kjøpere og selgere i boligmarked vil gjøre. Ulvness, som leder Norges største privateide meglerkjede med over 40 kontorer over hele landet, har selv vært med på visninger i sommer for å se situasjonen med egne øyne. Hun føler seg nå ganske sikker på at boligprisstatistikken som legges frem kommende tirsdag vil vise et nytt prisfall.  

1 Hva vil boligprisstatistikken for august vise?

– Vi har sett helt siden tidlig i sommer at vi er inne i et skifte i boligmarkedet, særlig i Oslo. I løpet av sommeren har jeg blitt mer sikker på at vi vil oppleve et boligprisfall i august. Vi ser blant annet at antall budgivere per objekt har falt kraftig i forhold til samme periode i fjor. Dette er et sterkt signal om at prisene kan falle. Et boligprisfall i august vil være veldig unormalt siden dette som regel er en veldig god måned for boligmarkedet. 

2 Når tror du boligprisfallet vil være over?

– Jeg tror at vi vil oppleve en boligprisvekt i januar igjen. I snitt stiger boligprisene som regel rundt tre prosent fra desember til januar, og jeg tror denne effekten vil gi en liten prisstigning på begynnelsen av året. Det er en positiv utvikling i norsk økonomi og i sysselsettingen, samtidig som vi ser tegn til at bankene har løsnet litt mer opp på utlånene. Det blir nok derfor færre dramatiske overskrifter om boligmarkedet neste sommer. 

3 Hva er ditt råd til de som nå sliter med å få solgt en bolig?

– De må forsøke flere ganger og det er mer viktig enn noen gang å differensiere seg i forhold til resten. Det er mye penger å hente i styling og gode bilder, samt råd fra megleren som kjenner lokalmarkedet. Hvis ikke dette hjelper må man også vurdere om det er nødvendig å gå ned i pris. Det er viktig å understreke at det fortsatt er mange interesserte på de fleste visningene, men at budene sitter lengre inne.  

4 Hva er din siste eiendomsinvestering?

– Jeg kjøpte en tomt i Hemsedal på afterski i vinterferien. Dette er vel et godt eksempel på at man kjøper eiendom med hjertet og selger med hjernen. 

5 Hvis du skulle ha investert i en bolig i Oslo i dag, hva ville du ha kjøpt?

– Da ville jeg ha kjøpt en toromsleilighet på Bryn i nærheten av t-banen, og satset på å leie den ut. Her får man en litt lavere kvadratmeterpris enn i sentrum, samtidig som nærheten til kollektivtransport vil gjøre det enkelt å få en god leiepris. Det ser ut til at det er små leiligheter med mindre enn tre rom som har falt mest i pris i løpet av sommeren. Dette gjelder særlig på østkanten og i sentrum av Oslo.  (Vilkår)

Nå kan du klare deg helt uten telefon på trening
Dette er Samsungs nye sportsklokker, som kan lagre musikk og er bedre i vann enn tidligere modeller.
00:35
Publisert: