Boligprisene i Oslo falt 1,0 prosent i august, viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for august, som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Av de største byene var Oslo byen med klart svakest utvikling i august. I Bergen steg boligprisene 1,3 prosent, i Trondheim 2,0 prosent og i Tromsø 1,9 prosent. Prisene falt i både Stavanger og Kristiansand, med henholdsvis 0,2 og 0,3 prosent i august.

Korrigert for sesongvariasjoner falt boligprisene med 1,4 prosent i Oslo i august. Normalt stiger boligprisene mest på våren, mens de faller eller flater ut på høsten. Derfor sesongjusteres boligprisene, for å kunne skille mellom hva som skyldes sesongfaktorer og hva som skyldes faktiske trender.

Justert for sesongvariasjoner var prisfallet størst i Kristiansand i august, med et fall på 1,6 prosent. Bergen hadde sterkest utvikling, der den sesongjusterte veksten var på 1,2 prosent.

Samtidig viser rapporten at det var 2550 usolgte boliger i Oslo i august, som er det høyeste siden oktober 2017.

Hittil i år har Kristiansand den sterkeste boligprisveksten, med en oppgang på 10,4 prosent. Tromsø har den svakeste utviklingen, med en oppgang på 2,7 prosent hittil i år.

Boligprisene i Oslo har på sin side steget 5,8 prosent hittil i år, men er likevel 1,3 prosent lavere enn for et år siden.

Renten biter

– Renteøkningene har nå for alvor begynt å bite i boligmarkedet. Vi tror at denne trenden vil fortsette og at prisene vil falle videre utover høsten, sier personmarkedssjef Randi Marjamaa i Nordea.

Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea.
Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea. (Foto: André Liohn)

Hun sier det fortsatt er mange kunder som søker om finansieringsbevis, men:

– Vi ser en nedgang i antall kunder som faktisk kjøper bolig. Flere velger også å ikke bruke hele lånerammen, fordi de vil begrense gjeldsbelastningen.

Samtidig trekker Marjamaa frem at flere nå ønsker å selge før de kjøper ny bolig, noe som er et tydelig tegn på at det er usikkerhet i markedet.

Ber om mer boligbygging

Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen venter en svak utvikling i boligmarkedet fremover.

– En svak utvikling i bruktboligprisene vil forverre tilstandene i nyboligmarkedet, hvor vi nå har den svakeste utviklingen siden bankkrisen 1988-1992, sier han.

Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen.
Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen. (Foto: Per Thrana)

Lauridsen benytter anledningen til å trekke frem kommunevalget neste mandag.

– I særlig hovedstaden har dagens byråd ikke levert som lovet med å sørge for en stor reguleringsreserve med nye boliger. Og snarere har det gått feil vei med betydelig økning i saksbehandlingstiden. Dessverre har også Oslo en tendens til å inspirere de andre store byene i Norge på dette området, sier Lauridsen, som mener det bare er mer boligbygging som kan gi lavere boligpriser.

Morten (28) har 53 leietagere: – Slik plukker han dem ut
Morten Mosvold Jørgensen har siden 2019 kjøpt opp 12 eiendommer i Kristiansand som han nå leier ut til 53 leietagere. Mosvold er en av profilene i DNs Fantasyfond 2023.
02:15
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.