Boligprisene i Oslo steg 0,7 prosent i april.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for april, som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Dette er den sterkeste april-måneden i hovedstaden siden 2018.

Dermed har prisene i Oslo steget fem måneder på rad, og prisene er nå kun 0,9 prosent under «all-time high» fra august i fjor.

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene i Oslo én prosent sist måned. Sesongkorrigerte priser viser om utviklingen er sterkere eller svakere enn normalt for måneden.

Landet sett under ett steg boligprisene nominelt med en prosent i april, og 0,7 prosent korrigert for sesongvariasjoner.

Overrasket

– Min umiddelbare reaksjon er at markedet holder seg veldig godt fordi det er gode objekter som er registrert solgt. Vi må ta hensyn til at det er en del ting som ikke selges, men jeg er likevel overrasket over at det er så sterke tall. Og det bekymrer meg, sier eiendomsutvikler Terje Tinholt.

– Hvorfor?

– Det bekymrer meg fordi vi jeg tror vi står foran et formidabelt prishopp i første og andre kvartal neste år. Det bygges for lite, som det alltid gjør, men nå bygges det ekstremt lite fordi entreprenørene har begynt å permittere.

Eiendomsinvestor Terje Tinholt er bekymret for at boligprisveksten blir «unødvendig høy».
Eiendomsinvestor Terje Tinholt er bekymret for at boligprisveksten blir «unødvendig høy». (Foto: Fartein Rudjord)

Ifølge Tinholts modeller vil det bli en prisvekst mellom fem og åtte prosent fra årsskiftet frem til utgangen av mars neste år.

– Det er ikke så unormalt egentlig, så lenge arbeidsledigheten er så lav som den er og holder seg moderat fremover, slik jeg tror den vil. Jeg skulle ønske at man nå benyttet anledningen til å regulere nok boliger der folk faktisk vil bo, det er min appell til myndighetene. Nå må vi legge et grunnlag slik at dette ikke tar fullstendig av, sier han, og legger til:

– Jeg er redd for at boligprisstigningen blir unødvendig høy fordi man har regulert feil områder. Man regulerer store felt hvor folk ikke vil bo, og det er like feil som å regulere for lite. Dette gjelder særlig Oslo, men egentlig hele landet.

3,1 prosent over prisantydning

Så langt i år har boligprisene i Oslo steget 6,2 prosent, og prisene er nå 1,2 prosent høyere enn for et år siden.

Landet sett under ett gikk boligene 1,6 prosent over prisantydning i april, mens Oslo-boligene gikk 3,1 prosent over prisantydning.

Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken sier følgende om utviklingen i Oslo:

– Det er fortsatt stor konkurranse om leilighetene i sentrum, noe jeg tror kommer av endringene i egenkapitalkravet for sekundærboligkjøp i Oslo og stress testen.

I april ble det solgt 1501 boliger i Oslo, mot 1590 boliger i tilsvarende måned i 2022.

Hittil i år er det solgt 6317 Oslo-boliger, mot 6233 i samme periode i fjor.

Så langt i år er det lagt ut 6620 boliger for salg i Oslo. I årets første fire måneder i 2022 ble det lagt ut 6936 boliger.

På landsbasis tok det gjennomsnittlige boligsalget 40 dager i april, men det i Oslo var unnagjort på 23 dager. Rasket salgstid hadde Bergen med 22 dager.

Mer til salgs

Den siste tiden har meglere rapportert at utbudet av brukte boliger i Oslo vært lavere enn normalt. I april var det 1676 boliger til salgs i Oslo. Dette er flere enn i mars, da det var 1291 boliger til salgs i Oslo, men likevel noe lavt sammenlignet med samme måned en del andre år.

Slik at utbudet av brukte boliger vært i april i Oslo de siste årene:

2022: 1331

2021: 1676

2020: 2010

2019: 2081

2018: 1701

2017: 1718

2016: 1123

2015: 1265

2014: 1739

Norges Bank satte torsdag formiddag opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

Det betyr at styringsrenten i Norge er på 3,25 prosent, det høyeste nivået siden 2008. Sentralbanken varsler at det sannsynligvis vil bli en ny heving i juni.

Sentralbanken påpeker i rentebeslutningen at i markedet for bruktboliger har antall usolgte boliger avtatt, og boligprisene var høyere enn ventet i mars.

– Salget av nye boliger har falt ytterligere, og igangsettingen av nye boliger er på et lavt nivå, skriver Norges Bank.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.