Norske boligpriser steg 0,4 prosent nominelt i august.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for august, som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner sank boligprisene med 0,6 prosent.

– Boligprisene steg 0,4 prosent i august, noe som er den svakeste august-måneden boligprisstatistikkens historie. Renteøkningene begynner nå bite på boligprisene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Statistikken strekker seg tilbake til 2003.

Sesongkorrigerte priser viser om utviklingen er sterkere eller svakere enn normalt for måneden.

Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 5,7 prosent, men de er likevel 1,6 prosent lavere enn for et år siden.

– Venter en svakere utvikling i boligprisene

Mange venter at boligprisene vil falle litt mer enn vanlig utover høsten.

– Vi venter en svakere utvikling i boligprisene utover høsten, og det er ikke usannsynlig at vi vil få et tilsvarende forløp i boligprisene som i fjor. Høsten 2022 falt boligprisene krapt frem mot jul, før det snudde i januar med lettelsene i utlånsforskriften, sier Lauridsen.

Før første gang på mange år har boligrenten i de største bankene nå passert seks prosent – og enkelte banker krever allerede over syv prosent, viser DNs sjekk av oppdaterte listepriser.

Meglertopp Hedda Ulvness i Eie eiendomsmegling frykter at flere nå vil slite med å betale lånene sine.

– En svak utvikling i bruktboligprisene vil forverre tilstandene i nyboligmarkedet, hvor vi nå har den svakeste utviklingen siden bankkrisen 1988–1992. Derfor må Norges Bank holde renten i ro fremover, mens finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) må avskaffe utlånsforskriften. Med normal rente og realgjeldsnedgang er begrunnelsen for utlånsforskriften falt bort, sier Lauridsen.

Rekordmange boliger på bruktmarkedet

I august lå det 18.034 usolgte bruktboliger boliger på det norske markedet. Det er det høyeste antallet som er registrert i statistikkens historie. Statistikken strekker seg tilbake til 2009.

I august ble det solgt 9.270 boliger i Norge, noe som er 2,6 prosent færre enn tilsvarende måned i 2022.

Så langt i år er det solgt 64.178 boliger i Norge, noe som er 1,4 prosent flere enn i samme periode i 2022.

I august ble det lagt ut 13.318 boliger for salg i Norge, noe som er 4,2 prosent flere enn i samme måned i 2022.

Så langt i år er det lagt ut 73.769 boliger i Norge, noe som er 5,4 prosent flere enn i samme periode i 2022.

– Det er markant flere boliger på bruktmarkedet nå enn i 2022 og både lagt ut og solgt så langt i år er på nivå med 2019, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 38 dager å selge en bolig i august ned fra 47 dager i juli. Kortest salgstid hadde Oslo og Stavanger m/omegn med 24 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 57 dager.

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i august hadde Bergen hvor prisene steg med 1,2 prosent.

Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Drammen m/omegn med en sesongkorrigert nedgang på 2,2 prosent.

Den sterkeste utviklingen så langt i 2023 har Kristiansand og Stavanger m/omegn med en oppgang på 10,4 og 9,7 prosent. Svakest utvikling så langt i år har Tromsø med en oppgang på 2,7 prosent.

Slik ville Monopol-brettet sett ut i dagens boligmarked: Særlig to steder skiller seg ut:

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.