– Stor sett selges alt rundt prisantydning. Det er ingen signaler om at det skal komme et stort prisfall, sier administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren.

Torsdag legger Eiendom Norge frem den landsomfattende bruktboligstatistikken for mai.

Da tiltakene mot koronasmitte ble innført midt i mars, stupte omsetningen i boligmarkedet over natten, men etter prisfallet i mars har prisene stort sett holdt stand.

Grethe Meier tror maifasiten vil vise en forsiktig prisoppgang på 0,5 prosent.
Grethe Meier tror maifasiten vil vise en forsiktig prisoppgang på 0,5 prosent. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Boligtallene for april overrasket både økonomer og meglere. Etter en hel måned med smitteverntiltak trodde de fleste at boligprisene skulle ned, men på landsbasis steg de nominelle boligprisene 0,5 prosent i april. Sesongjustert falt prisene med 0,2 prosent. Oslo-prisene hadde en nominell nedgang på 0,7 prosent i april.

Meier tror maifasiten vil vise en forsiktig prisoppgang på 0,5 prosent, både på landsbasis og i Oslo.

– Vi ser at det er veldig mange som vil legge ut sine boliger for salg. Også antall solgte boliger i mai blir veldig bra, ifølge Meier.

Tror på prisvekst i mai

Administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom har opplevd mye av det samme, og sier eiendomsmeglerkjedens maiomsetning har vært på 90 prosent av normalen.

– Prisene er noe høyere enn i april – mellom 0,5 og én prosent på landsbasis, forklarer han.

Ifølge Buraas har omsetningen i Oslo falt noe mer enn i resten av landet, og har i mai ligget rundt 20 prosent under normalen.

60 prosent av eiendommene i Oslo selges for prisantydning eller over, ifølge Buraas, som anslår at Oslo-prisene har steget én prosent i mai.

Også administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie Eiendomsmegling og administrerende direktør Stian Kløfta i Krogsveen venter en boligprisvekst i mai på mellom 0,5 og én prosent på landsbasis.

Positiv renteeffekt

Eie-direktør Hedda Ulvness opplyser at flere nå melder seg på visningene.

– Det er høy aktivitet og meget godt med salg, sier hun, og legger til at kjeden ligger an til å selge flere eiendommer enn i mai i fjor.

– Våre tall viser at boligmarkedet har våknet til live over hele landet. Dette er ikke et typisk Oslo-fenomen, sier Ulvness.

Rekordhøy arbeidsledighet har de siste månedene ført til dystre prognoser for boligmarkedet fra flere hold. Samtidig kan en rekordlav rente tilsi økt aktivitet i markedet.

Hedda Ulvness tror på en boligprisvekst i mai.
Hedda Ulvness tror på en boligprisvekst i mai. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Vi ser at rentefallene fra koronakrisen har en effekt på markedet. Det er likevel viktig å påpeke at vi før krisen hadde et meget fungerende boligmarked. Med hjelp av rentefallet er vi heldigvis tilbake til normalen, sier Ulvness.

Grethe Meier tror den lave renten vil dra markedet i positiv retning på lang sikt.

– Så langt ser det ut som at effekten av renten vinner over effekten av arbeidsledigheten, da markedet er tilbake i full balanse og prisene holder seg i all vesentlig grad, sier Meier.

Handelsbanken er optimistisk

Makroøkonom i Handelsbanken, Marius Hov, skriver i en rapport at prisfallet for boliger i Norge ikke har vært så dramatiske som først fryktet.

– Samlet sett har prisfallet i løpet av mars og april vært relativt uskyldig, gitt den kraftige akselerasjonen i arbeidsledigheten i denne perioden, skriver Hov.

Han tror at prisene vil falle ytterligere, men at markedet vil holde seg i balanse.

– Vi ville vært mer bekymret hvis transaksjonsvolumene hadde falt kraftig i forhold til tilbudet. I den forbindelse bemerker vi at andelen av usolgte boenheter har vært stabil de siste par månedene, skriver Hov.

NHO tror boligprisene vil falle

Torsdag presenterte NHO sine ferskeste prognoser for norsk økonomi. Organisasjonen anslår at boligprisene vil falle med 2,6 prosent i 2020, og 4,1 til neste år.

«Vi venter at boligprisene vil fortsette å falle i månedene fremover som følge av lav inntektsvekst og stor usikkerhet. Historisk har boligpriser og arbeidsledigheten vært negativt korrelert,» skriver NHO i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.