Bruktboligprisene her til lands falt 0,8 prosent nominelt i november, men steg 0,2 prosent korrigert for sesongvariasjoner, ifølge prisrapporten lagt frem av Eiendom Norge onsdag.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret konstaterer at det som ventet ble et fall i de

nominelle boligprisene i november.

– Utviklingen i denne november-måneden var likevel ikke fullt så svak som i november i 2017 og 2018, mens den var svakere enn november i de tre foregående årene 2014-2016, sier Macic.

– Veldig, veldig rart

Denne måneden føyer seg i rekken av måneder med en relativt stabil utvikling, mener Macic.

– Høsten har hittil utviklet seg mer positivt enn vi ventet, effekten av renteøkningene tar lengre tid enn forespeilet, og dette indikerer en ventet svakere start på nyåret enn det som er vanlig. Hvis boligmarkedet ikke viser noen tegn til å ha registrert at det har kommet fire renteøkninger det siste året, så er det veldig, veldig rart, sier Macic.

Sammenlignet med november i fjor ble det lagt ut litt færre boliger for salg, solgt litt færre boliger og det var noen færre boliger tilgjengelig for salg, påpeker sjeføkonomen.

– Det viser at tilbudssiden sannsynligvis har bikket over toppen, og kan forklare hvorfor boligprisene ikke falt mer, sier Macic.

Salgstiden fortsatte å øke i november, men viser veldig store regionale forskjeller med 27 dager i Oslo og hele 89 dager i Stavanger m/omegn.

– Våre egne tall viser fortsatt desidert høyest andel salg med tap i Stavanger og Sandnes i november, med godt over halvparten. Vi registrerer en økning i tapsandelen jevnt over, sier Macic.

Artikkelen fortsetter under videoen

Derfor kan boligprisene stige og falle samtidig. Sjeføkonom Nejra Macic forklarer deg tallet som betyr noe
Sjeføkonom Nejra Macic forklarer deg tallet som betyr noe.
01:45
Publisert:

Gjennomsnittlig prisendring i november siste 15 år har ifølge Macic vært -0,5 prosent og siste fem år har den vært -0,3 prosent.

– Så nedgangen denne måneden er sterkere enn det som har vært «vanlig», mens sesongjusteringen viser månedens interne effekt innad i året, sier Macic.

– Moderat positiv prisvekst i tiden fremover

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving mener man sjelden har sett et så velfungerende boligmarked gjennom et helt år.

– Tallene for november bekrefter trenden med et år som har gitt rekordmange boligsalg og moderat prisutvikling, sier Geving.

Med stabile kredittvilkår og forutsigbare rentevilkår tror han at balansen mellom tilbud og etterspørsel vil holde seg på omtrent samme nivå fremover, og dermed bidra til en moderat prisutvikling over store deler av landet.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets påpeker at en nominell prisnedgang på 0,8 prosent i november er et mindre fall det som er normalt for denne tiden av året.

– Dermed viser tallene en forsiktig sesongjustert prisoppgang på 0,2 prosent i november, etter en sesongjustert nullvekst i oktober. Gjennom svingningene har da den moderat stigende trenden fortsatt, sier Hov.

Han mener dette er i tråd med det som lenge har vært Handelsbankens forventninger.

Hov mener det har vært tilløp i pressen til å trekke frem svakhetstegn i boligmarkedet, noe han mener ikke har stått i forhold til de faktiske tallene.

– Vi må huske på at vi er inne i en tid på året hvor aktiviteten er lavere og prisene faller litt i nominelle termer. Men justert for dette normale sesongmønsteret er det faktiske lite som er endret. Tilbuds- og etterspørselsbalansen indikerer fortsatt en moderat positiv prisvekst i tiden fremover, sier Hov.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.