Bruktboligprisene i Oslo falt 2,5 prosent nominelt i september. Dette er den svakeste september-måneden i hovedstaden siden 2017, da prisen falt 2,7 prosent denne måneden.

Korrigert for sesongvariasjoner falt Oslo-prisene 0,8 prosent sist måned.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for september, som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Bruktboligprisene på landsbasis falt 2,2 prosent nominelt i september 2022. Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene 0,6 prosent sist måned.

Sesongkorrigerte priser viser om utviklingen er sterkere eller svakere enn normalt for måneden.

Så langt i år har boligprisene i Oslo steget 6,3 prosent, men prisene er nå likevel bare 5,5 prosent høyere enn for et år siden.

– Vil korrigere ned

Utlånsforskriftens krav om at lånet ikke får overstige fem ganger inntekt og egenkapitalkravet på 15 prosent, er allerede begrensende for mange, og særlig i områder med høye priser, og Oslo-prisene falt relativt sterkt i september, påpeker administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Kombinasjonen av landets høyeste boligpriser, betydelig høyere rentenivåer og klare utlånsbegrensninger tilsier at Oslo-prisene vil korrigere ned til mer bærekraftige prisnivåer enn vi har sett det siste året, sier Geving.

På lengre sikt tror administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge at tilbudssiden gjennom lav boligbygging vil bli avgjørende for prisutviklingen.

– Og for øyeblikket er nyboligsalget svakt til tross for et demografisk boligbehov, særlig på Østlandet, sier Lauridsen.

Han mener det svake nyboligsalget taler for å oppheve utlånsforskriften.

– Vi vet at investeringer i nye boliger på kontrakt er svært vesentlig for å sikre en tilstrekkelig og stabil boligforsyning i takt med behovet, sier Lauridsen.

I september var det 1889 usolgte boliger i hovedstaden. Dermed har lageret av usolgte boliger steget fire måneder på rad. I september 2021 var det 1606 usolgte boliger i Oslo.

I Oslo gikk boligene i gjennomsnitt 1,7 prosent over prisantydning mot 3,5 prosent i august og 2,8 prosent i september 2021.

Som i august tok det i september i gjennomsnitt 19 dager å selge en Oslo-bolig.

Tror prisene skal falle ti prosent

I sine ferske prognoser for norske boligpriser og norsk økonomi for øvrig venter Samfunnsøkonomisk analyse at boligprisene i Oslo skal falle rundt ti prosent fra nå og til slutten av 2023. For landet samlet ventes en nedgangen på rundt åtte prosent

– Når rentene går opp så fort og så mye, merkes det veldig godt. Og vi vet det er betydelig forskjell regionalt. I Oslo har for eksempel husholdningene spesielt høy gjeld, som har sammenheng med de spesielt høye prisene – og rentesensitiviteten er ekstra høy. Derfor venter vi kraftigere fall der enn i resten av landet neste år, sa sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse i DN.

I et høringsnotat til Finansdepartementet forslår tilsynet blant annet å redusere maksimalgrensen for låntagerens samlede gjeld fra fem til 4,5 brutto årsinntekt ved nye lån og å kutte i den såkalte fleksibilitetskvoten for boliglån fra ti prosent (åtte prosent i Oslo) til fem prosent. Fleksibilitetskvoten er kvoten der bankene kan gjøre unntak fra reglene.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.