Boligprisene i Oslo falt to prosent i september.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Ifølge Handelsbanken Capital Markets tilsvarer dette en sesongjustert nedgang på 0,3 prosent, tilsvarende som sesongjustert nedgang i august.

Osloprisene falt også i august.

– Det er bra for markedet at prispresset har avtatt i de første høstmånedene. Det bidrar til en normalisering i områder som bl.a. Oslo-regionen hvor prisveksten var foruroligende sterk i første halvår, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Osloprisene er 4,1 prosent høyere enn for et år siden, men er 6,3 prosent lavere enn forrige pristopp fra februar 2017.

– Større realisme enn tidligere

Geving oppfatter at boligmarkedet stort sett er velfungerende for tiden.

– Tilbudssiden er god, samtidig som kjøpersiden er aktiv og omsetningsvolumene høye. Markedet er preget av større realisme enn tidligere. Både selgere og kjøpere har sunnere forventninger enn det vi så i de mer volatile markedene i 2016 og 2017, sier Geving.

På landsplan falt boligprisene nominelt med 1,1 prosent i september sammenlignet med måneden før. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,1 prosent i september.

– Nokså flat utvikling fremover

I morgenrapporten fra Nordea Markets sendte ut før boligtallene ble lagt frem skrev sjeføkonom Kjetil Olsen:

«Anekdotisk informasjon indikerer at det går litt trått i boligmarkedet om dagen, så bli ikke overrasket om vi ser et lite sesongjustert fall kanskje særlig i Oslo. Selv om overskriftene blir store mener vi det ikke er noen grunn til å miste nattesøvnen av den grunn. Det går bra i norsk økonomi, sysselsettingen stiger og folk flest kan vente seg brukbare lønnstillegg neste år. Det trekker isolert sett i retning av høyere boligpriser. På den andre siden har nå folk fått melding fra banken sin om at lånerenten er skrudd opp og det er også en god del boliger i markedet for tiden. Det trekker prisene isolert ned. I sum tror vi på en nokså flat utvikling fremover, men må regne med litt variasjon fra måned til måned.»

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.