– Jøss, dette var litt av et fyrverkeri prismessig, sier sjeføkonom i Prognosesenteret Nejra Macic.

Norske boligpriser steg 4,8 prosent nominelt og 2,1 prosent korrigert for sesongvariasjoner i januar.

Det viser den månedlige bruktboligstatistikken fra Eiendom Norge som ble lagt frem torsdag.

Ifølge Eiendom Norge er dette sterkeste januarveksten i statistikkens historie.

Macic hadde på forhånd ventet at prisene ville stige litt mer enn det som er vanlig for måneden, men at dette var sterkere enn ventet.

– Det er helt klart for få boliger ute til salgs nå, og det skyldes nok den nye avhendingsloven som trådte i kraft fra 1. januar. Dette tror vi blir en midlertidig effekt, og etter hvert når aktørene får tilrettelagt systemene sine for den nye loven i praksis, så tror vi det kommer flere boliger ut på markedet og at prisene deretter vil roe seg ned, sier Macic.

– Da bys boligprisene opp

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier dette ikke et boligprisbyks som vil gjøre Norges Bank bekymret og få sentralbanken til å jekke opp tempoet i renteoppgangen.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets. (Foto: Elin Høyland)

I likhet med mange andre peker Haugland på at overgangen til ny avhendingslov ved årsskiftet medfører krav om mer omfattende tilstandsrapporter, som tar lengre tid å lage, og som dessuten må lages på nytt for boliger som allerede var ute på markedet ved slutten av 2021.

– Resultatet er at det er svært få boliger på markedet i øyeblikket, og da bys prisene på det som ligger ute opp. Denne effekten vil med all sannsynlighet være midlertidig. Vi vil trolig være tilbake i en situasjon med moderat boligprisvekst om noen måneders tid, sier Haugland.

– Var nesten bunnskrapt

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener også at markedet er preget av enda lavere tilbudsside enn normalt for årstiden i kjølvannet av et år med historisk sterk etterspørsel og rekordomsetning av boliger.

Januar er normalt årets sterkeste måned prismessig, og den såkalte januareffekten i boligmarkedet korrigerer den normalt svakere utviklingen i desember.

– Varelageret var nesten bunnskrapt ved utgangen av 2021, og vi kan ikke vente like høye omsetningsvolumer i 2022, sier Geving.

Han peker også på at tilbudssituasjonen har bidratt til en sterkere prisvekst enn normalt i januar, og spesielt i Oslo.

Venter moderat prisutvikling

– Fremover er det knyttet spenning til hvordan høyere inflasjon og høyere renter vil påvirke boligprisutviklingen, i hvilken grad nordmenn vil fortsette å flytte når koronatiltak oppheves og hvordan arbeidsinnvandring vil påvirke etterspørselen etter boliger, sier Geving.

Han holder det som mest sannsynlig at prisutviklingen blir langt mer moderat gjennom 2022.

Leder for personmarked Randi Marjamaa i Nordea Norge sier banken har opplevd et trykk utenom det vanlige fra kunder som ønsker finansieringsbevis i januar.

– Det er færre objekter ute, og det er klart at det påvirker prisutviklingen.

Selv om det er god aktivitet i markedet nå, tror hun boligprisene skal utvikle seg omtrent sideveis i 2022.

– Høyere renter trekker i retning av lavere boligpriser, mens høyere lønnsvekst tilsier høyere boligpriser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.