Boligprisene her til lands har steget kraftig det siste året, og særlig boligmarkedet i Oslo har vært brennhett de siste månedene. Februar var en av de sterkeste månedene i boligprisstatistikkens historie og mars var en historisk sterk måned for de store meglerkjedene.

Torsdag la Eiendom Norge frem bruktboligrapporten for mars, og den viste at norske boligpriser steg med 1,2 prosent nominelt og steg 1,1 prosent korrigert for sesongvariasjoner.

Dermed er boligprisene på landsplan nå 12,5 prosent høyere enn for ett år siden.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for mars, utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Tilbudssiden tok seg opp

– Den sterke prisutviklingen vi har sett i boligmarkedet det siste halvannet året fortsatte i mars. Det var en sterk oppgang over hele landet med unntak av i Oslo, hvor boligprisene falt med 1,2 prosent, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Likevel har boligprisene i Oslo steget heftige 15,6 prosent det siste året, og har dermed steget mest i landet de siste 12 månedene.

Korrigert for sesongvariasjoner falt boligprisene i Oslo 0,8 prosent i mars.

– Oslo utvikler seg mer negativt enn landsbasis og her er nok forklaringen at alle de som kjøpte i januar og februar før de solgte, måtte legge ut boligene for salg i mars og dermed tok tilbudssiden seg litt opp igjen, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

– Kommer en korreksjon denne våren

– Oslo har lenge vært preget av at det samlede boligtilbudet er betydelig lavere enn normalt og prisveksten har vært svært sterkt det siste året. Vi har tidligere påpekt at det er en risiko for at osloprisene stiger til så høye nivåer at det utløser en markedskorreksjon. Utviklingen i mars kan indikere at det kommer en korreksjon denne våren, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han poengterer at ingenting vokser inn i himmelen, og at korreksjoner kan utløses av faktorer som endringer i markedspsykologi og forbruksmønster ved gjenåpning av samfunnet eller overraskende renteendringer.

Carl Erik Kreftings første leilighet kostet 300.000: – Akkurat nå hadde jeg faktisk valgt å leie
Eiendomsinvestor Carl Erik Krefting om boligprisutviklingen, førstegangskjøpere og boligmarkedet fremover.
02:35
Publisert:

Slik har bruktboligprisene i Oslo utviklet seg i mars tidligere år, nominelle priser:

2020: -1,6%

2019: +1,4%

2018: +1,7%

2017: -1,0%

2016: +1,2%

2015: -0,3%

2014: +1,0%

2013: +0,7%

2012: +1,4%

2011: +0,8%

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no

Trenden med at Oslo-boliger går stadig mer over prisantydning er også brutt. På landsbasis gikk boligene i gjennomsnitt 3,4 prosent over prisantydning mot 5,8 prosent over prisantydning i hovedstaden.

Så mye har Oslo-boliger i gjennomsnitt gått over prisantydning de siste månedene:

Mars 2021: +5,8 %

Februar 2021: +7,4 %

Januar 2021: +6,9%

Desember 2020: +4,7%

November 2020: 5,3 %

Kilde: Eiendom Norge, Finn.no, Eiendomsverdi


På landsbasis tok det i gjennomsnitt 43 dager å selge en bolig i mars 2021, ned fra 52 dager i februar. Kortest salgstid hadde Oslo med 14 dager.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.