Torsdag morgen legger sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets og hennes team av økonomer frem nye økonomiske prognoser.

I rapporten peker meglerhuset på flere faktorer som trolig har vært medvirkende til at prisveksten har vært høy det siste året.

  • At renten ble satt ned fra 1,5 prosent til 0,0 prosent har redusert gjeldsbetjeningskostnadene og sannsynligvis vært en av de viktigste bidragsyterne fra etterspørselssiden.
  • Endrede preferanser som følge av nedstenging ha bidratt til ønsker om endret boligsituasjon.
  • Samtidig med at renten ble satt ned, falt utbudet av boliger inn mot sommeren i fjor. Lavt utbud av boliger og et brått omslag i etterspørselen var trolig en bidragsyter til at budrundene ble heftigere enn normalt gjennom sommeren og tidlig høst i fjor.
  • Høyere prisvekst i starten av pandemien kan i seg selv ha bidratt til at flere ønsket å investere, samtidig som selgere fikk bedre råd til å delta i budrundene.

«Den moderate prisveksten vil fortsette»

DNB Markets påpeker at det største trykket fra etterspørselssiden ser ut til å lette, og skriver at dette forklarer den mer moderate prisveksten man har sett i boligmarkedet siden april.

«Vi ser ingen tendenser til at dette skal snu med det første, og anslår at den moderate prisveksten vil fortsette utover høsten. Vi tror dessuten at renten vil begynne å klatre i løpet av andre halvår og dempe kjøpelysten til husholdningene fremover.», skriver DNB Markets i rapporten.

Gitt god inntektsutvikling og bedring i arbeidsmarkedet, samt at økonomien generelt er i god forfatning, venter ikke DNB Markets at prisnivået i boligmarkedet skal justeres kraftig ned.

Venter moderat prisvekst de neste tre årene

Videre gjenåpning vil trolig bidra til at en rekke husholdninger opplever mindre usikkerhet rundt egen økonomi, og utover kortsiktig dynamikk ser det ut til å være ganske god balanse mellom boligbygging og befolkningsvekst for øyeblikket, ifølge DNB Markets.

Slik har korona endret det globale eiendomsmarkedet
Har hjemmekontoret fristet deg til å vurdere rimeligere, mindre stressende og grønnere miljø? Det er du ikke alene om. Koronapandemien har endret eiendomsmarkedet, både når det gjelder utleie- og boligpriser. Emily Cadman forklarer.
01:42
Publisert:

«Vi legger derfor til grunn at boligprisveksten tar en pause i andre halvår av 2021, før vi får moderat vekst gjennom resten av prognoseperioden. Dette gir en vekst for 2021 på 8,5 prosent i 2021 og 1,7 prosent i 2022, før veksten tiltar til litt over 2 prosent i 2023 og 2024.», skriver DNB Markets i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.