Onsdag legger Eiendom Norge frem sin boligprisstatistikk for august, en av de mest hektiske salgsmånedene i året.

– Det er veldig mye å velge i nå, men vi ser også at folk virkelig er på kjøper'n, sier administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom.

Terje Buraas
Terje Buraas (Foto: Stig B. Fiksdal/DNB)

Boligprisene går nesten alltid opp i august. Det vil de også gjøre denne gangen, mener Buraas.

Per nå ligger det 20.844 boliger ute til salgs på Finn.no. Selv om utbudet er stort, er det ikke faretruende, ifølge DNB Eiendom-sjefen, som sier at han aldri har sett et så velbalansert boligmarked over så lang tid som det er nå.

Men han er litt urolig for det som skjer i Oslo:

Her igangsettes det nå årlig 1500 færre boliger enn boligbehovet på 5000. Dette vil få konsekvenser for boligprisene om ett til to år. Beregningen ble presentert i Boligprodusentenes halvårsrapport for salg og igangsetting av nye boliger lagt frem i midten av august.

– Situasjonen i Oslo bekymrer meg. Lite nytt er tilført markedet nå i 2019, og det er også for lite planlagt i tiden fremover. Det tar tid å få nye boligprosjekter godkjent. Vi ser at det ikke bygges nok til å ta unna etterspørselen, og behovet for nye boliger i Oslo blir ikke mindre fremover. Så mye kaos det har vært med togtrafikken i sommer, tror jeg flere og flere velger å flytte inn til Oslo i stedet for å bo i områdene rundt, sier Buraas.

Bygges det mindre enn boligbehovet, vil dette bidra til å presse boligprisene opp, frykter han.

– Ja, det er stor fare for det.

Fullt trøkk mot høsten

Terje Buraas er ikke den eneste som er bekymret for Oslo. I midten av august sa administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene at han frykter det går mot en ny runde med ville tilstander i Oslos boligmarked.

– Igangsettingen av boliger i Oslo var relativt flat under tidligere byråd i Oslo, og så fikk man en topp i 2017. Men nå har det falt tilbake igjen til nesten samme nivå som tidligere. Det er ikke noe som tyder på at tomtereguleringen eller igangsettingstakten vil gi nok boliger i Oslo, sa Jæger.

Enn så lenge er imidlertid boligmarkedet velfungerende, og årets august skiller seg lite fra tidligere august-måneder, ifølge administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.

– Vi vil se en prisstigning i august, men ikke høyere enn normalt. De neste par-tre månedene blir det fullt trøkk, sier Meier, som likevel opplever at markedet er selektivt og at det er viktigere enn noen gang å sette riktig pris for å få solgt.

– Til de som skal selge nå, vil jeg si at de må være realistiske, for det ligger så mye ute. Men har du planer om å selge, legg ut boligen så fort som mulig! Da har du et par måneder på deg, før det roer seg frem mot jul, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.