– Jeg så for meg at 2019 skulle være et år uten de store overraskelsene i boligmarkedet, og det har også vært en god balanse. Volumene har vært høye i år, men årsaken til dette kan nettopp være at det har vært en forutsigbarhet og at folk da tør å gå inn i markedet, sier Hedda K. Ulvness, administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling.

– Det er normalt at prisene faller i høstmånedene, men til tross for store volumer, har aktiviteten vært høy. Men nå ser vi et taktskifte i boligmarkedet, legger hun til.

Hun peker på at aktiviteten har gått ned, markedet er tregere, og det tar lengre tid å selge enn før.

Tirsdag presenterer Eiendom Norge boligprisutviklingen for oktober. Ulvness tror på prisfall.

– Det er ikke sikkert at vi får noen dramatisk prisnedgang i oktober, men jeg tror at prisene skal ned, og at vi får en rolig avslutning inn mot jul, sier hun.

Kraftig fall for Obos-boliger

Boligprisene her til lands falt nominelt med 1,1 prosent i september sammenlignet med måneden før. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,2 prosent.

Oktober er normalt en svak måned i boligmarkedet, og Obos-tallene som kom fredag viste en overraskende stor prisnedgang.

På landsbasis gikk Obos-prisene ned med 3,7 prosent fra september til oktober.

Og etter fem måneder med prisoppgang falt prisene for brukte Obos-boliger i Oslo med 2,8 prosent i oktober.

– Prisnedgangen i oktober er overraskende stor. En grunn kan være at boligtilbudet fortsatt er svært høyt og at boligkjøperne har mye å velge i. Det kan også være at de fire rentehevingene begynner å merkes, selv om vi først vil se full effekt av disse litt lenger frem i tid, sa sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en kommentar til tallene.

«Volumet er så stort»

Hedda Ulvness ser to hovedårsaker til at oktober vil by på prisfall i boligmarkedet:

– For det første er volumet veldig høyt nå. Og vi ser også tegn som tyder på at regulatoriske endringer begynner å gi effekt: Gjeldsregisteret og Finanstilsynets foreslåtte innstramning av boliglånsforskriften vil merkes på boligprisene fremover, sier hun.

Administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom er enig i Ulvness' resonnement, og også han varsler prisfall i oktober, kanskje ned mot én prosent på landsbasis.

– Det er helt normalt at det roer seg på denne tiden av året. Og det går saktere og tempoet er lavere enn før, det er ingen tvil om det. En prisnedgang må vi regne med nå, hvis ikke skjønner jeg ingen ting, for volumet er så stort, sier han.

Han peker på at markedet er prissensitivt i Oslo om dagen, og at det er svært viktig å sette rett pris for å få solgt.

– Hvis ikke kan det ta tid, sier han.

Også sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen påpekte nylig at det er to faktorer som taler for et unormalt stort prisfall i boligmarkedet.

Det er et stort antall boliger til salgs i Norge nå, samtidig som den siste rentehevingen ennå ikke er nådd ut til husholdningene.

– De siste par ukene har det vært et kraftig fall i antall boliglånssøknader, i tillegg til store avvik i salgspris og prisantydning. Over hele Norge er det altfor mange boliger til salgs, sa han til DN i slutten av september.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.