Norske bruktboligpriser falt nominelt med 0,8 prosent i oktober sammenlignet med måneden før. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene uendret.

– Etter mange måneder preget av høye tilbudsvolum, sterk etterspørsel, høye salgstall og moderat prisvekst er det duket for kjøpers marked i årets siste kvartal. Markedet blir mer prissensitivt når interessentene har mange boliger å velge blant, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

– Risiko for sterkere prisoppgang i 2020

Geving mener det knytter det seg en viss usikkerhet til renteeffekten i boligmarkedet og hva Finansdepartementet velger å gjøre med boliglånsforskriften.

– Men alt i alt er det stor sannsynlighet for at vi får en normal markedsutvikling etter nyttår med prisvekst i begynnelsen av året og deretter utflating, sier Geving.

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge venter at boligprisene, som normalt for årets siste kvartal, vil falle de neste månedene.

Størst usikkerhet mener Geving det er knyttet til Oslo-markedet.

– Her går utviklingen går i retning av nye tilbudsunderskudd med risiko for sterkere prisoppgang i 2020 enn landet for øvrig, sier Geving.

– Et balansert marked

Prisutviklingen i oktober er i tråd med det normale sesongmessige mønsteret, påpeker seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

– Dermed fortsetter den moderate utviklingen i det norske boligmarkedet, som vi har sett siden sommeren 2018. Aktiviteten har holdt seg høy, men markedet klarerer uten at prisene må justeres nevneverdig. Med dette mener vi et balansert marked, sier Hov.

Årsveksten i boligprisene er nå på 2,4 prosent, som er på linje med snittveksten de siste 12 månedene.

– Dermed er vi i en situasjon hvor boligprisene stiger noe mindre enn den nominelle lønnsveksten, som i år ventes til rundt 3,2-3,3 prosent, sier Hov.

– Etterspørselen holder seg overraskende sterk

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret mener oktobertallene indikerer en fortsatt flat og stabil utvikling i boligprisene.

– Og jeg må si etterspørselen holder seg overraskende sterk, for boligtilbudet er fortsatt stort. Renteeffekten har så vidt begynte å vise seg, men vil bli tydeligere de kommende månedene, sier Macic.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.