Boligprisene i Oslo falt nominelt med 0,2 prosent i desember 2018 sammenlignet med måneden før.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Ifølge beregninger fra Handelsbanken Capital Markets tilsier dette en sesongjustert nedgang på 0,4 prosent i hovedstaden, etter en nedgang på 0,6 prosent i november.

Boligprisene på landsplan falt nominelt med 0,2 prosent i desember, hvilket er en mindre nedgang enn normalt. Dermed var det en sesongjustert prisoppgang på 0,7 prosent.

– Rimelig flatt over de siste par månedene, med andre ord. Og dette har i grunn vært utviklingen siden juni; boligprisene har stabilisert seg, når vi ser landet under ett, seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

I Oslo har den sesongkorrigerte prisutviklingen den siste tiden vært litt svakere enn landet som helhet, påpeker seniorøkonomen.

– Her har det vært en moderat prisnedgang de siste fem månedene, når vi ser på sesongjusterte tall, sier Hov.

Sterkeste prisvekst for hele 2018

Selv om den sesongkorrigerte utviklingen, ifølge seniorøkonomen, har vært svakt negativ de siste fem månedene, hadde Oslo landets sterkeste nominelle prisutvikling i 2018 med en oppgang gjennom året på 6,3 prosent. Det skyldes perioden med prisvekst frem til sommeren.

– I Oslo har prisene steget mest i året som gått, men her er prisene fortsatt på et lavere nivå enn da de var på sitt høyeste i februar 2017, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.

På landsplan tok det i gjennomsnitt 63 dager å selge en bolig i desember 2018. Raskest salgstid hadde Oslo med 36 dager.

Desemberprisene i Oslo tidligere år, nominelt:

2017: +1,9%

2016: +2 %

2015: +0,6%

2014: +1%

2013: -1%

2012: +1,1%

2011: -0,4%

2010: +1,0%

2009: +0,1%

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no.

– Prisveksten i Oslo har vært relativt høy

– Prisveksten i Oslo har vært relativt høy fordi tilbudssiden ikke har vært høyere enn den bør være i et normalt marked med god etterspørsel. I 2019 tilsier fremskrivninger fra Samfunnsøkonomisk Analyse at tilbudssiden blir noe styrket og vil kunne bidra til å dempe prisveksten, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han mener det ikke er hold i tidligere spekulasjoner fra enkelte kommentatorer om at tilbudssiden vil bli for høy i Oslo-markedet.

– Det er mer interessant om etterspørselssiden vil holde seg på tilsvarende nivå som i 2018, sier Geving.

Forutsatt at kjøpekraften opprettholdes i tråd med prognosene for norsk økonomi vil sannsynligvis etterspørselen være vedvarende god i 2019, mens en relativt god tilbudsside vil bidra til å dempe prisveksten, mener Geving.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kan boligprisene stige og falle samtidig. Sjeføkonom Nejra Macic forklarer deg tallet som betyr noe
01:45
Publisert: