Da DNs boligpanel møttes før jul, trodde de fire paneldeltagerne på en prisvekst på mellom to og fire prosent i 2015. Et halvt år senere ganger de prognosene sine med minst to.

– Det har vært en mye sterkere prisoppgang hittil enn vi så for oss. Våre modeller klarer ikke å forklare denne oppgangen. Vi har to modeller, en modell med underliggende drivere og en boblemodell. Det er bare boblemodellen som klarer å forklare oppgangen, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse.

Han spådde en prisvekst på 3,2 prosent ved nyttår, mens han nå tror den vil ende på syv prosent.

– Da har vi fire prosent­poeng vi ikke klarer å forklare. Det indikerer at det er mekanismer i markedet vi er usikre på. Vi håper og tror at det ikke er bobler i markedet, at det er tilfeldig og et resultat av omslaget i bolig­markedet i 2013, sier Bjørnstad.

Blir svakt de neste årene

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen sier hun vanskelig kan se for seg at det skal krakke i år.

– Det flater litt ut på høsten. Og så tror jeg det blir svakt de neste årene. Jeg tror at nedgangskonjunkturen vil råde. Jeg har alltid vært positiv, grunnet rente, urbanisering, skatte­incentiv og befolkningsvekst, men har ligget litt for lavt med prognosene, sier hun.

Hun tror boligprisene vil utvikle seg svært ulikt.

– I regionssentrene Tromsø, Bergen og Oslo vil prisene holde seg mer enn på kysten og i innlandet. I Kristiansand vil man kunne få boligprisfall neste år, sier Holvik.

«Spruter ut» prosjekter i Oslo

Visekonsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos, som tiltrer som konsernsjef i oktober, er ikke overrasket over veksten i boligprisene, men tror den skal ned til 3,5 prosent i 2016.

– Jeg tror på en flat avmatning utover. Det vil si at boligprisene bare vil vokse litt mer enn prisstigningen. Markedet er ikke superhett. Det er i Oslo og regionen rundt Oslo det nå spruter ut prosjekter med jevnt, stort volum. Resten av landet er mer stille og rolig, sier han.

Styreleder Elisabeth Aase i Aase Byggadministrasjon tror prisveksten vil roe seg i Oslo, og at uroen på Vestlandet vil gi utslag i prisene der. På lengre sikt vil regjeringens tiltakspakke få effekt.

– Hvis man skal tro på regjeringens tiltak for å få opp boligutbudet, vil det komme i 2018. Da vil prisveksten roe seg.

Heller ikke Siraj tror man ser effekten av pakken før i 2018.

– Drar man i gang en del tomteprosjekter nå, kan man begynne å selge i 2016, og bygge i 2017. Så tidligst i 2018 kan man få effekter av endringer på tilbudssiden, sier han.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.