– Vi mener en del av usikkerheten som rådet i markedet utover i 2017 har roet seg, og vi merker en gradvis bedring med større interesse på våre visninger, sier boligsjef Jørgen Blix i Oslo S Utvikling, som står bak prosjektet Vannkunsten i Bjørvika i Oslo.

Prosjektet ble lagt på is da boligmarkedet falt, men nå tas planene opp igjen.

– Vi er nødt til å ha signalene vi har nå før vi går ut med et prosjekt, sier Blix.

Ifølge tall fra Boligprodusentenes Forening, publisert tirsdag formiddag, flater nyboligsalget nå ut etter ti måneders fall.

– Planen var i utgangspunktet å legge prosjektet ut for salg i fjerde kvartal i fjor. Men det rådet en dyp usikkerhet i markedet som gjorde at de fleste ikke var klare til å ta en kjøpsbeslutning, sier markedsdirektør Vibeke Ahlsand i Oslo S Utvikling.

Nå mener boligutvikleren tiden er moden for å gå ut i markedet med det nye prosjektet, og starter salget rett over påske.

– Vi trodde egentlig vi måtte vente til sommeren, men den positive interessen kom tilbake tidligere enn ventet, sier Ahlsand.

– Bedringen kom litt tidligere enn vi turte håpe på, sier Blix.

Flere av leilighetene i prosjektet Vannkunsten i Bjørvika har direkte adgang til sjøen fra vannkanten fra balkongen, og har ifølge prospektet egen kajakkplass på trappen. Toppleilighetene på 140 kvadratmeter er priset til 24 millioner kroner.
Flere av leilighetene i prosjektet Vannkunsten i Bjørvika har direkte adgang til sjøen fra vannkanten fra balkongen, og har ifølge prospektet egen kajakkplass på trappen. Toppleilighetene på 140 kvadratmeter er priset til 24 millioner kroner. (Foto: Leonard Design Architects)

Fallet i nyboligsalget flater ut

Salget av nye boliger steg én prosent i februar sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge Boligprodusentenes Forening, som tirsdag la frem februartallene for salg og igangsetting av nye boliger her til lands.

Sammenlignet med en uvanlig svak januar, steg nyboligsalget 41 prosent sist måned. Før det falt salget sammenhengende i ti måneder. Sammenlagt hittil i år ligger salget likevel 17 prosent bak fjoråret.

Igangsettingen av boliger i årets to første måneder ligger åtte prosent bak fjoråret, ifølge Boligprodusentene.

En rekke aktører peker på at utbudet av nye og brukte boliger i Oslo fortsatt er høyt, og at det neppe blir bonanza i markedet med det aller første.

Grunnet svært godt nyboligsalg i 2016 i begynnelsen av 2017 venter sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse at det de nærmeste årene blir lagt ut mye nye boliger for salg, noe som vil bidra til å holde prisveksten i sjakk.

Han tror likevel at bruktboligprisene i Oslo skal opp 11,5 prosent de neste fire årene.

Frykter ikke ketchupeffekt

Totalt består prosjektet av 243 leiligheter fordelt på ni hus, i prisklassen 4,6 til 24 millioner kroner.

I første omgang legges tre hus ut for salg.

Blix oppgir at de allerede har forhåndssolgt en håndfull av toppleilighetene i prisklassen 10 til 24 millioner kroner.

De største leilighetene går over to plan, og har en takhøyde på opptil åtte meter.

I 2017 la Oslo S Utvikling ut prosjektene Dronninglunden og Eufemias plass, som også ligger i Bjørvika.

Ifølge Blix har de nå solgt rundt 70 prosent av leilighetene i disse prosjektene, og har også solgt noen enheter de siste ukene.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene mener det er for tidlig å friskmelde nyboligmarkedet.

– Jeg vil først se hvordan salget går i mai før jeg tør å fastslå at markedet har stabilisert seg. Påsken skaper alltid støy i tallene for mars og april, sier Jæger.

Han frykter ikke at boligmarkedet skal flomme over av nye boliger.

– Det vil bygges en del boliger i Oslo de neste par årene. Deretter får vi et betydelig fall i igangsettingen. Så vi får ikke den voldsomme ketchupeffekten med mange nye boliger ut på markedet som mange ser for seg, sier Jæger.(Vilkår)

Binde renten? Her er renteekspertenes råd
Hør hvilken erfaring økonomene i DNs rentepanel har med fastrente og hva de mener om å binde renten nå.
01:45
Publisert: