Minileiligheten i Sporveisgata på Majorstuen i Oslo ble lagt ut for salg i midten av forrige uke. Fredag ble den solgt til prisantydningen på 1,89 millioner kroner, ifølge megleren. Inkludert fellesgjeld endte totalprisen på nær 2,24 millioner kroner for krypinnet med et areal på ti kvadratmeter.

Dermed ender den svimlende kvadratmeterprisen på nær 224.000 kroner.

Eiendomsmegler Alexander Tangstad i EIE eiendomsmegling har ikke sett tilvarende kvadratmeterpris for småleiligheter i hovedstaden.

– Det er ikke til å stikke under stol at ti kvadratmeter er lite, og at det er sjeldent så små leiligheter selges. Men hvis drømmen er å bo i Oslo sentrum, og du ikke har budsjett til noe større, er dette en fin inngangsbillett til boligmarkedet, sier Tangstad.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Oslo i april var 87.706 kroner, ifølge Eiendom Norge. På landsbasis lå kvadratgjennomsnittet på 50.769 kroner sist måned.

Etter det Dagens Næringsliv kjenner til ligger kvadratmeterprisrekorden i Oslo på 294.000 kroner, men dette er en leilighet av et helt annet kaliber.

– Er blitt stigning over tid

I annonsen beskrives krypinnet som «en liten, men meget praktisk leilighet med akkurat nok plass til det du trenger.»

Minileiligheten er innredet med en liten kjøkkennisje med platetopp, kjøleskap med fryseboks, mikrobølgeovn og opplegg for oppvaskmaskin.

Det er også en stue med plass til sofa og bord, eget bad og en hems på cirka fem kvadratmeter. Takhøyden er på 3,18 meter, ifølge annonsen.

Leiligheten på ti kvadratmeter har eget bad og en hems på fem kvadratmeter.
Leiligheten på ti kvadratmeter har eget bad og en hems på fem kvadratmeter. (Foto: Daniel Bergsagel/Studio Ønseth)

Ifølge Tangstad har prisene for de minste leilighetene i Oslo steget jevnt og trutt historisk sett.

Leiligheten på ti kvadratmeter ble sist omsatt for 1,52 millioner kroner i september 2019 og 1,05 millioner kroner i september 2017, ifølge Finn.no.

– Slik er det med små leiligheter i Oslo. Det er alltid nye kull som skal inn på boligmarkedet, slik at det er blitt stigning over tid. Det vil fortsatt være folk som skal inn på boligmarkedet i Oslo, og dette er med på å presse prisene videre oppover, sier Tangstad.

Tidligere har det vært slik at småleiligheter stiger mye i pris når markedet går oppover og faller tilsvarende mye når det er en nedtur i boligmarkedet.

Leilighetsfordelingsnormen i Oslo legger klare begrensninger på hvor mange småleiligheter som kan bygges og hvor små de kan være, derfor finnes det relativt få mikroleiligheter sentralt i Oslo.

Svakest prisutvikling i Oslo

I april falt boligprisene i Oslo 0,1 prosent nominelt. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,5 prosent i hovedstaden sist måned, ifølge den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for april, som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Sesongkorrigerte priser forteller hvordan prisutviklingen er målt opp mot det som er normalt for perioden.

Eiendom Norge har prisstatistikk for 23 regioner. Av disse har Oslo hatt den svakeste prisutviklingen det siste året, med en samlet oppgang på 4,6 prosent.

På landsbasis steg boligprisene 0,3 prosent nominelt i april 2022. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene uendret sist måned. I gjennomsnitt har norske bruktboligpriser steget med 6,2 prosent det siste året.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.