Boligprisene her til lands falt nominelt med 1,1 prosent i september sammenlignet med måneden før.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,1 prosent i september.

Boligprisene er nå 2,7 prosent høyere enn for ett år siden.

– I september sank boligprisene i alle deler av landet, noe som er normalt for måneden å være, og vi legger nå bak oss fire måneder med tilnærmet flat sesongkorrigert prisutvikling. Dette tyder på at det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet nå, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Stor aktivitet

I september ble det solgt 9.161 boliger i Norge, noe som er 4,6 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2017.

– I likhet med i august ble det også i september solgt mange boliger sammenlignet med foregående år. Det har aldri tidligere blitt solgt så mange bruktboliger per tredje kvartal enn i år, sier Dreyer.

I september ble det lagt ut 10.652 boliger for salg i Norge, noe som er 2,6 prosent flere enn i samme måned i fjor.

– Det er kommet flere boliger for salg i september enn tidligere år, men veksten i nye bruktboliger på markedet har avtatt sammenlignet med foregående måneder. Til tross for dette er tilbudssiden fortsatt gjennomgående stor over hele landet, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 43 dager å selge en bolig i september 2018, noe som er fem dager færre enn i august 2017. Av byene hadde Hamar m/Stange raskest salgstid med 20 dager og Stavanger m/omegn tregest salgstid med 76 dager.

– Det er en høyere gjennomsnittlig salgstid i det meste av landet enn hva vi har sett de senere årene, og de fleste boligkjøperne opplever nok at de har mange boliger å velge blant, sier Dreyer.

Fortsatt moderat prisutvikling

I september var det en nedgang i boligprisene i alle områder i Norge.

Minst prisnedgang hadde Kristiansand med 0,1 prosent. Størst prisnedgang hadde Ålesund m/omegn med 2,1 prosent.

Fredrikstad/Sarpsborg har sterkest 12 måneders vekst med en oppgang på 4,8 prosent, mens svakest 12 måneders vekst har Stavanger m/omegn med en oppgang på 0,3 prosent.

–12 måneders veksten de siste årene vært preget av store regionale forskjeller. Så langt i 2018 har utviklingen vært mer ensartet over hele landet, og boligmarkedet fra sør til nord preges nå av en moderat prisutvikling, sier Dreyer.

– I de kommende månedene forventer vi at det vil fortsette å komme mange nye boliger og bruktboliger på markedet, noe som vil bidra til en stabilt høy tilbudsside, og det spesielt i de store byene. Til tross for at styringsrenten som ventet ble satt opp i september, så er etterspørselen fremdeles sterk. Det ligger til rette for at den moderate prisutviklingen og høye aktivitetsnivået vil vedvare også i tiden fremover, sier Dreyer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.