Boligprisene her til lands steg nominelt med 0,7 prosent i mars sammenlignet med måneden før.

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,3 prosent.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Ny boligprisrekord

De nominelle norske boligprisene ligger dermed 0,4 prosent over forrige pristopp fra mai 2018.

De sesongkorrigerte prisene har heller aldri vært høyere.

Boligprisene er nå 3,2 prosent høyere enn for et år siden.

Seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, Marius Gonsholt Hov, mener boligprisveksten for mars var omtrent som forventet.

- Det har vært en moderat oppgang gjennom første kvartal. Mye av prisveksten skyldes sesongmønstre, men prisveksten har også vært noe sterkere utover det, sier Hov.

Seniorøkonomen viser til at boligprisene nå har tatt seg opp, etter å ha flatet ut i fjor.

- Det viser at det er andre forhold som påvirker etterspørselen etter bolig enn boliglånsrenten. Hvis alt annet hadde vært likt, ville renteoppgangen bidratt til lavere boligpriser. Når rentene nå går opp, er det fordi det går bra med norsk økonomi, og at lønnsveksten tar seg opp. Dermed øker kjøpekraften til folk flest, sier Hov, og legger til:

- Tilbuds- og etterspørselsbalansen tyder midlertidig på svakere utvikling fremover.

«Moderat utvikling fortsetter»

– Den moderate utviklingen i boligprisene vi har sett det siste året fortsetter også i mars. Boligmarkedet er i god balanse, og det har vært mange salg i boligmarkedet i store deler av landet i første kvartal. Det høye aktiviteten i mars kan til en viss grad tilskrives den sene påsken i år, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Slik har norske boligpriser utviklet seg i mars tidligere år, nominelle priser:

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no.

I mars ble det solgt 7.824 boliger i Norge, noe som er 18,0 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2018.

– Det er solgt mange brukte boliger i løpet av måneden, og akkumulert for første kvartal 2019 ligger nivået nå rett under 2015, som var et år med svært mange omsetninger i det norske boligmarkedet, sier Dreyer.

I mars ble det lagt ut 10.120 boliger til salgs i Norge, noe som er 30,9 prosent flere enn i samme måned i 2018.

– Veksten i antall bruktboliger til salgs er stor sammenlignet med mars i fjor, men dette har sammenheng med at påsken i sin helhet er i april. Normalt utgjør påsken et vannskille i boligmarkedet, da mange ønsker å selge boligen sin i takt med at våren springer ut. Det er sannsynlig at dette sesongmønsteret endres noe i år grunnet den sene påsken, og at mange boligselgere har valgt å legge boligen ut for salg allerede i mars måned. Det har aldri tidligere blitt lagt ut så mange boliger for salg i årets første tre måneder som i år. Det er spesielt i Oslo at det er kommet ut betydelig flere boliger til salgs, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 52 dager å selge en bolig i mars 2019, noe som er tre dager mer enn i mars 2018. Raskest salgstid hadde Oslo med 24 dager og tregest salgstid hadde Kristiansand med 82 dager.

– Salgstiden har så langt i 2019 vært høyere enn på mange år. Også i mars er omsetningstiden noe høyere enn tidligere år, men den er likevel markant ned fra februar, sier Dreyer.

Derfor kan boligprisene stige og falle samtidig. Sjeføkonom Nejra Macic forklarer deg tallet som betyr noe
01:45
Publisert:

Ved utgangen av mars var 12 måneders veksten positiv i alle deler av Norge. Sterkest 12 måneders vekst hadde Asker/Bærum med 6,1 prosent, mens Trondheim hadde den svakeste 12 måneders veksten med en oppgang på 0,7 prosent.

Sterkest sesongkorrigert utvikling i mars hadde Bergen på 1,5 prosent. Svakest sesongkorrigert utvikling hadde Hamar m/Stange med en nedgang på 1,3 prosent.

– Forskjellene i boligprisutviklingen som vi har sett siden 2015 er blitt betydelig redusert det siste året, og ved utgangen av første kvartal 2019 er også boligprisutviklingen i Norge på linje med prognosen Eiendom Norge satte ved inngangen av året med en oppgang nasjonalt på 3 prosent samlet for året, sier Dreyer.

- Det er god stemning i boligmarkedet fordi folks relative kjøpekraft er høyere enn på lenge og utbudet av boliger er godt. Boligprisene er tilbake på omtrent samme nivå som for to år siden og synes å være stabilisert for en tid fremover, samtidig som lønnsinntektene har økt og de økonomiske utsiktene for husholdningene er gode, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.