Prisene for brukte Obos-boliger i Oslo gikk opp med 5,9 prosent fra januar til februar.

De siste tolv månedene har Obos-prisene i Oslo steget med 15,7 prosent. Bare hittil i år har Oslo-prisene steget 10,7 prosent.

På landsbasis gikk Obos-prisene opp med 5,2 prosent i februar, og har steget 13,4 prosent de siste 12 månedene.

Det viser en pressemelding fra Obos.

– Det er bekymringsfullt for dem som ønsker å bli boligeiere at prisene bykser oppover så mye som de gjør nå. Det er også uheldig fordi det bidrar til økt gjeldsvekst, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i pressemeldingen.

Største prishopp noensinne

Hun mener det er kombinasjonen lave renter og få boliger til salgs som har fått boligmarkedet til å ta av den siste tiden. Februar var den ellevte måneden på rad med uendrede eller stigende Obos-priser i hovedstaden. Prishoppet i februar er det største som noen gang er registrert for brukte Obos-boliger, ifølge pressemeldingen.

Prisene går vanligvis opp i februar, men i år har veksten vært spesiell høy. En medvirkende årsak er at det er solgt en høyere andel ett- og toromsleiligheter i Oslo, ifølge Obos.

I februar utgjorde omsetningen av slike boliger 46 prosent, mot 39 prosent i januar. De små leilighetene har vanligvis høyere kvadratmeterpris enn større leiligheter, i tillegg har prisveksten for små leiligheter vært spesielt stor den siste tiden.

Så du trodde du hadde krav på halvparten av verdistigningen på boligen dere pusset opp sammen? Ikke hvis du har gjort denne typiske tabben
Gift eller samboer – slik rydder du i økonomien før og etter bruddet. Lurer du på hvordan dere rydder i økonomien etter et brudd? Se de viktigste rådene her.
04:45
Publisert:

Den månedlige pris- og omsetningsstatistikken fra Obos er basert på registrerte overdragelser i de nærmere 92.000 boligene i Obos-tilknyttede borettslag.

I februar ble det omsatt 430 bos-boliger i Oslo. Det er 17 prosent flere enn i samme måned i fjor, men også 17 prosent flere enn snittet for februar de siste fem årene. Obos-statistikken dekker rundt 25 prosent av antall omsetninger i Oslo.

– Dette var veldig sterk vekst

– Dette var veldig sterk vekst og indikerer hva vi har i vente for Oslo på onsdag når Eiendom Norge publiserer februar-statistikken. Dette er nok ikke representativt for resten av landet, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.
Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret. (Foto: Mikaela Berg)

Hun mener veksten i Oslo begynner å nærme seg punktet der man må vurdere å bremse ned på kredittsiden i påvente av at det skal bygges flere boliger.

– Om vi skulle sette i gang massiv boligbygging nå, vil vi se resultatene av økt boligbygging først om rundt to år, sier Macic.

I mellomtiden mener hun det burde tas noen grep for å roe etterspørselen.

– Vi er i en utfordrende situasjon der næringslivet trenger lavere rente enn husholdningene og boligmarkedet trenger. Når det er sagt, ser det ut til at mange i januar og februar har kjøpt bolig før de har solgt sin gamle, så det kan bli en svak økning i bruktboliger for salg i mars og april når de etter hvert må kvitte seg med nåværende bolig, sier Macic.

I resten av landet er det fortsatt positive stimulanser fra lav rente, men tilbudssiden er ikke begrenset som i Oslo og prispresset er ikke i nærheten av Oslo, ifølge sjeføkonomen.

– Vi skal ta med oss at Obos-tallene svinger, og jeg tror ikke tallene fra Eiendom Norge vil vise samme oppgang, etter som det er en bredere sammensatt indeks, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Samtidig mener han tallene indikerer at det er god underliggende etterspørsel i boligmarkedet her til lands, og særlig i Oslo.

– Økte priser fremover

Sjeføkonom Sissel Monsvold tror prisene vil fortsette oppover noen måneder til, men mener det er usikkerhet om hvordan markedet vil utvikle seg mot slutten av året.

– Lave renter vil trolig fortsette å trekke opp både gjelden i husholdningene og prisene. Den store interessen for å kjøpe bolig kombinert med et lavt tilbud, taler for økte priser fremover. Arbeidsledigheten er ventet å stige noe på kort sikt, særlig i Oslo som følge av nye nedstengninger, men vil trolig krabbe nedover utover året, særlig i andre halvår. Det vil isolert sett også bidra til økte boligpriser, sier Monsvold i pressemeldingen.

Hun tror imidlertid ikke prisveksten blir like stor som i fjor. Det begrunner hun med et allerede høyt prisnivå på boliger, svak reallønnsvekst, lav befolkningsvekst og en redusert fleksibilitetskvote i boliglånsforskriften. Hun mener også at renteeffekten vil avta gradvis utover året, og at det i tillegg kan nærme seg en renteoppgang.

– Det er grunn til å anta at dette vil bidra til en mer moderat prisutvikling andre halvår i år. Samlet venter vi en prisvekst på rundt 6 prosent nasjonalt i år og 8 prosent i Oslo, sier Monsvold i meldingen.

Onsdag legger Eiendom Norge frem sin landsomfattende bruktboligstatistikk for februar.

Slik har de norske boligprisene utviklet seg i februar tidligere år:

2020: +0,9 %

2019: +0,5 %

2018: +1,1 %

2017: +1,2 %

2016: +0,5 %

2015: +1,3 %

2014: +0,8 %

2013: +0,9 %

2012: +0,7 %

2011: +1,4 %

2010: +1,0 %

Kilde: Eiendom Norge, Finn.no, Eiendomsverdi

Grunnet et mindre utvalg, kan Obos-statistikken ha større månedlige variasjoner enn Eiendom Norges månedsstatistikk. Man bør derfor legge vekt på trenden som fremkommer ved å betrakte prisutviklingen over tid, fremfor prisnivået i en bestemt måned, ifølge Obos.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her er de beste tipsene til deg som skal på visning
– Spør om å få prøve dusjen.
02:44
Publisert: