En oppsummering av de siste tolv månedene viser at Oslo-prisene gikk opp med 16,7 prosent, ifølge tall fra Obos. På landsbasis steg prisene med 14,6 prosent. Den sterke veksten må imidlertid ses i lys av et uvanlig sterkt prisfall i desember 2019, ifølge Obos.

På landsbasis var Obos-prisene i desember i fjor uendret.

– Fortsatt lave renter – selv om vi skulle få en mindre renteoppgang mot slutten av året – vil trekke opp boligprisene også i år, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding.

– Vil fortsette oppover

Vaksinering og nedgang i arbeidsledigheten når vi etter hvert åpner opp samfunnet igjen samt få boliger til salgs, gir også grunn til å tro at boligprisene vil fortsette oppover, mener Monsvold.

Samtidig påpeker hun flere faktorer som vil dempe boligprisveksten:

  • Arbeidsledigheten vil fortsette å være på et høyt nivå, noe som demper lønnsveksten.
  • Boliglånsforskriften er strammere enn i 2020.

– Alt i alt taler dette for en boligprisvekst på fire prosent på landbasis. I Oslo forventer vi en vekst på rundt seks prosent, skriver Monsvold i pressemeldingen.

Hun tror Oslo-prisene vil øke relativt mye på grunn av spesielt lavt boligtilbud i forhold til det demografiske behovet.

– Et allerede høyt prisnivå trekker i motsatt retning, skriver hun.

I desember ble det omsatt 448 Obos-boliger i Oslo. Det er 42 prosent flere enn gjennomsnittet for denne måneden i årene 2016–2019. Sammenlignet med desember 2019 er omsetningen opp 38 prosent.

Kvadratmeterprisen var i desember 69.497 kroner i Oslo-området og på landsbasis 59.989 kroner.

Andelen som brukte Obos-forkjøpsretten i Oslo økte fra 25,5 prosent i desember i 2019 til 38,5 prosent i desember i 2020.

Tror prisveksten avtar

Onsdag legger Eiendom Norge frem sin landsomfattende bruktboligstatistikk for desember.

– Desember er normalt en måned med lavt volum og svak prisutvikling. Det blir spennende å se om dette også blir tilfelle i 2020 med en pandemi og nullrente, sier administrerende direktør, Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding sendt ut i forkant av rapportpresentasjonen.

Handelsbanken Capital Markets peker i mandagens morgenrapport på at boligmarkedet er preget av høy aktivitet og fortsatt solid prisvekst.

– Årsveksten i boligprisene tok seg opp til nærmere åtte prosent i november, og med mindre vi skulle se et abnormt utslag i desember – noe vi ikke tror, havnet boligprisveksten for 2020 rundt 4,5 prosent regnet som årsgjennomsnitt, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i rapporten.

Dette er godt over lønnsveksten for de fleste, og viser at det er utrolig hvor mye det hjelper med lave renter, påpeker Hov.

– Men selve renteimpulsen vil ikke vare for evig, og det er grunn til å tro at prisveksten fra måned til måned vil dempe seg gjennom 2021, ifølge Hov.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.