Bruktboligprisene her til lands falt 0,8 prosent nominelt i november, men steg 0,2 prosent korrigert for sesongvariasjoner, ifølge prisrapporten lagt frem av Eiendom Norge onsdag.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret er overrasket over at renteøkningene ikke biter på boligkjøperne.

– Høsten har hittil utviklet seg mer positivt enn vi ventet, effekten av renteøkningene tar lengre tid enn forespeilet, og dette indikerer en ventet svakere start på nyåret enn det som er vanlig. Hvis boligmarkedet ikke viser noen tegn til å ha registrert at det har kommet fire renteøkninger det siste året, så er det veldig, veldig rart, sier Macic.

Saken fortsetter under videoen

Derfor kan boligprisene stige og falle samtidig. Sjeføkonom Nejra Macic forklarer deg tallet som betyr noe
Sjeføkonom Nejra Macic forklarer deg tallet som betyr noe.
01:45
Publisert:

Tror toppen er passert

Sammenlignet med november i fjor ble det lagt ut litt færre boliger for salg, solgt litt færre boliger og det var noen færre boliger tilgjengelig for salg, påpeker sjeføkonomen.

– Det viser at tilbudssiden sannsynligvis har bikket over toppen, og kan forklare hvorfor boligprisene ikke falt mer, sier Macic.

Salgstiden fortsatte å øke i november, men viser veldig store regionale forskjeller med 27 dager i Oslo og hele 89 dager i Stavanger med omegn.

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge påpeker også at veksten i antall solgte boliger og antall nye boliger på markedet har avtatt noe i november.

«Til tross for dette er nivåene historisk høye. Akkumulert for året har det aldri vært solgt så mange boliger ved utgangen av november. 2019 vil bli et nytt rekordår målt i antall boligtransaksjoner», skriver Dreyer i en pressemelding.

Venter sterkest vekst i Oslo

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving mener man sjelden har sett et så velfungerende boligmarked gjennom et helt år.

– Tallene for november bekrefter trenden med et år som har gitt rekordmange boligsalg og moderat prisutvikling, sier Geving.

Med stabile kredittvilkår og forutsigbare rentevilkår tror han at balansen mellom tilbud og etterspørsel vil holde seg på omtrent samme nivå fremover, og dermed bidra til en moderat prisutvikling over store deler av landet.

– Et unntak er Oslo hvor det er fare for nye ubalanser etter hvert som ferdigstillingen av nye boliger faller i 2020. Med tanke på det rekordhøye antallet boliger som er lagt ut for salg gjennom 2019, er det for tiden overraskende få visninger av brukte boliger i Oslo. Det er en indikasjon på høy kjøpekraft og høy etterspørsel i bruktmarkedet, men samtidig en indikasjon på at mange selgere satser på januareffekten, sier Geving.

Tror prisene fortsetter opp

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets minner om at vi er inne i en tid på året hvor aktiviteten er lavere og prisene som regel faller litt nominelt.

– Tilbuds- og etterspørselsbalansen indikerer fortsatt en moderat positiv prisvekst i tiden fremover, sier Hov.

Mest positivt tror Hov det blir i Oslo. I hovedstaden steg prisene med 0,3 prosent nominelt i november, det er sterkere enn normalt.

– Dermed fikk vi en sesongjustert oppgang på 0,6 prosent i november, etter et fall på 0,2 prosent i oktober. I snitt viser tallene for Oslo en fortsatt stigende trend. Heller ikke her ser vi tegn til noe negativt omslag – snarere tvert imot. Tilbuds- og etterspørselsbalansen tyder på fortsatt positiv prisvekst fremover, trolig noe sterkere enn vi ser for landet for øvrig, sier Hov.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.