Diskusjoner om mulige boligbobler er stadig tilbakevendende i mange land. Eksperter og forståsegpåere er sjelden enige. 

Før boligboblen sprakk i USA i 2007 og utløste en global finanskrise, var det få eksperter som mente det var noen boble.

I Norge har advarsler om boligboble tikket inn jevnt de siste årene i takt med stadig stigende boligpriser. Akkurat som hos vår nabo i øst – Sverige.

Mange år med rekordlave renter har fått både boligpriser og lysten til å investere i bolig til å skyte i været i en rekke land i Europa. Det har åpenbart økt sårbarheten hvis for eksempel rentene skulle begynne å stige.

Storbanken Barclays og det Europeiske systemet for finansielt tilsyn (ESRB) mener nå at risikoen for et krasj i boligmarkedet er størst i Sverige, skriver Business Insider. Siden 2002 har boligprisene i Sverige økt med 124 prosent, og mye mer i pressområdene.

Risikoen vedvarer

Og det er bare få dager siden OECD pekte ut boligmarkedet i Sverige som et av de mest sårbare i verden, sammen med blant annet Canada og Storbritannia.

Totalt ble åtte EU-land, Sverige, Østerrike, Belgia, Danmark, Finland, Luxembourg, Nederland og Storbritannia, advart av ESRB i november i fjor om boligmarkeder i ubalanse. 

Ifølge Barclays vil ubalansene bare bli verre i 2017:
– I særdeleshet er pengepolitikken utelukket som et virkemiddel for å gjøre noe i forsiktighetsøyemed med bekymringer om makroforhold knyttet til lave renter. Dermed, basert på en utholdende rentepolitikk fra Den europeiske sentralbanken (ECB), er det svært sannsynlig at ubalansene i boligmarkedene i EU vil fortsette å øke i 2017. Dette skaper en fremtidig risiko, men så lange rentene forblir lave er en kraftig nedtur i boligmarkedene etter vår mening lite sannsynlig, skriver Barclays ifølge Business Insider.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.