Siden midten av august er det solgt 2.713 nye boliger her til lands. Dette er 7 prosent færre enn samme periode i fjor, men 26 prosent flere enn forrige tomånedersperiode.

Det viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, publisert torsdag.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter.

– Nyboligsalget er på det jevne, men det legges ut flere boliger enn det selges. Dette gir en økning i beholdningen av usolgte boliger, skriver sjeføkonom Andreas Benedictow i rapporten.

Salget siden august utgjør 15 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er 2 prosentpoeng høyere enn forrige tomånedersperiode, men 2 prosentpoeng lavere enn samme tid i fjor.

Siden midten av august er det solgt 1575 nye boliger på Østlandet. Dette er 26 prosent flere enn i forrige tomånedersperiode, men 9 prosent færre enn samme periode i fjor, ifølge rapporten.

Høyest salgstakt på Østlandet

– Den høyeste salgstakten finner vi på Østlandet med 18 prosent. Deretter følger Vestlandet med 14 prosent, Nord-Norge med 13 prosent, og Midt-Norge og Sørlandet som er lavest med 10 prosent, skriver Benedictow i rapporten.

Siden sist telling har 3.404 nye boliger hatt salgsstart i Norge. Salgstakten blant disse boligene var 25 prosent. De solgte boligene i prosjekter med salgsstart utgjør 31 prosent av de solgte boligene totalt denne perioden.

Siden sist telling har 1.835 nye boliger hatt salgsstart på Østlandet. Salgstakten blant disse boligene var 29 prosent. De solgte boligene i prosjekter med salgsstart utgjør 34 prosent av de solgte boligene totalt denne perioden.

Flere usolgte boliger

Det er nå 15.581 usolgte boliger her til lands, mot 15.134 i august. Oppgangen skyldes at 3.404 nye boliger er blitt lagt ut for salg siden sist telling, mens 2.713 er blitt solgt.

– Beholdningen av usolgte boliger påvirkes også av at enkelte boligprosjekter blir midlertidig stanset, kansellert eller blir lagt ut for salg igjen, ifølge rapporten.

Det er nå 7.224 usolgte boliger på Østlandet, mot 7.030 i august. Mens 1.835 nye boliger er blitt lagt ut for salg på Østlandet siden sist telling, har 1.575 blitt solgt.

Siden august har byggearbeidene for 2.108 boliger blitt igangsatt i Norge.

– Dette er en klar oppgang etter en periode med lav igangsetting siden forsommeren, og igangsettingen er nå på linje med gjennomsnittet de siste fem årene. Kartleggingen av antatt ferdigstillelse i boligprosjektene viser at det i 2019 ventes fullføring av 16.942 boliger, skriver sjeføkonomen i rapporten.

Siden august har byggearbeidene for 1.389 boliger blitt igangsatt på Østlandet.

– Kartleggingen av antatt ferdigstillelse i boligprosjektene viser at det i 2019 ventes å fullføres 9.597 boliger på Østlandet, skriver Benedictow i rapporten.

I gjennomsnitt koster boligene i Norge 56.400 kroner per kvadratmeter. Det er 5 prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest på Østlandet med 63.900 kroner. Sørlandet ligger lavest med 44.900 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.