Prisene på Obos-boliger i Oslo falt med 5,6 prosent i desember. Hele 2019 endte med en gjennomsnittlig prisoppgang på 4,5 prosent sammenlignet med året før, ifølge en pressemelding fra boligbyggeselskapet.

I desember var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for Obos-boliger i hovedstadsområdet 59.527 kroner. Det er 0,2 prosent lavere enn i desember 2018.

På landsbasis gikk prisene ned med 4,9 prosent fra november til desember. Kvadratmeterprisen var på 59.152 kroner i desember. Dette er 1,3 prosent lavere enn i desember i 2018.

– Valgt å akseptere en noe lavere pris

Obos-prisene har i gjennomsnitt falt med 0,9 prosent i desember i perioden 2004–2018. I desember 2018 falt prisene med 1,7 prosent.

– Det er vanlig sesongmønster at antall omsetninger avtar i desember. Tallene for denne måneden er basert på få observasjoner, og usikkerheten i tallene er høyere enn normalt, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i pressemeldingen.

Hun understreker at boligmarkedet synes å være preget av høy aktivitet.

Tallene viser at det ble omsatt flere Obos-boliger i desember 2019 enn samme måned året før.

Hans Anders Skjølberg, daglig leder av Obos eiendomsmeglere, mener at noe av årsaken til prisnedgangen i desember 2019 er å finne i den såkalte nyttårseffekten, altså at mange venter til nyåret med å legge ut boligen for salg.

– Høsten 2019 var preget av tilbudsoverskudd og at mange boliger ble solgt uten budrunde, kun forhandling. Noen har ikke fått solgt, og omsetningstiden har for enkelte vært lang. De som har vært utsatt for dette har nok forsøkt å få salget på plass og valgt å akseptere en noe lavere pris for å få handelen avsluttet i desember, sier Skjølberg i pressemeldingen.

Venter moderat prisoppgang i 2020

Sjeføkonom Sissel Monsvold påpeker at boligmarkedet har vært godt balansert gjennom store deler av 2018 og 2019, og anslår at boligmarkedet vil være bra balansert det kommende året.

– Vi anslår at det vil bli en moderat prisvekst på rundt 3,5 prosent på landsbasis. I Oslo venter vi en prisoppgang på rundt fem prosent i 2020, sier Monsvold i pressemeldingen.

Eiendom Norges prognose for det norske boligmarkedet i 2020 er en oppgang på tre prosent. I Oslo venter Eiendom Norge en oppgang på fem prosent neste år.

Monsvold mener utsikter til god lønnsvekst og uendret rente vil trekke opp prisene noe.

– Vi venter at det vil være høy aktivitet i boligmarkedet. Samtidig tror vi kombinasjonen av høy gjeld i husholdningene, boliglånsforskriften og opprettelsen av gjeldsregistre vil legge en demper på etterspørselen og prisveksten, sier Monsvold i pressemeldingen.

Derfor kan boligprisene stige og falle samtidig. Sjeføkonom Nejra Macic forklarer deg tallet som betyr noe
Video fra Dagens Næringsliv
01:45
Publisert:

– Prisveksten i Oslo blir høyere

Sjeføkonomen mener det ser ut til å bli bygget for få boliger i Oslo de neste årene.

– Dette har sammenheng med at det er regulert få boliger og at det har vært sterk nedgang i antall igangsettingstillatelser, sier Monsvold i pressemeldingen.

SSB-tall for november 2019 viser at det ble gitt 2477 igangsettingstillatelser i Oslo, det er vel 19 prosent lavere enn i samme periode i 2018.

Samtidig økte folketallet med 9264 de tre første kvartalene i 2019, mot 6417 i samme periode i 2018. Antall ferdigstilte boliger er også ventet å avta markant.

– Dette taler for at prisveksten i Oslo blir høyere enn i landet ellers, sier Monsvold.

Hun mener det er et problem at tomteprisene i pressområdene stiger kraftig, spesielt i Oslo-området, og mener at ikke alle kommuner følger opp med å legge til rette for tilgang til nok tomter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.