Eiendom Norge har gått gjennom salget av bruktboliger i Oslo i november og sammenlignet det med prisantydning på disse boligene. 

Fredag la meglerforetakorganisasjonen frem tall som viser at avviket mellom prisantydning og solgtpris krympet ytterligere sist måned.

Fra september til oktober falt avvikene i Oslo fra 13,4 prosent til 10,2 prosent.

I juli var avviket på 15,30 prosent, ifølge Eiendom Norge.

– Norges Eiendomsmeglerforbund har hatt prisingsproblematikken høyt på agendaen i lang tid, derfor er det veldig tilfredsstillende å se effekten når en samlet bransje har tatt tak i problemet denne høsten, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund. 

– Prisingen vil bli enda mer presis

Geving mener eiendomsmeglerne i Oslo jobber godt med å endre praksis.

– Og vi forventer at prisingen vil bli enda mer presis i månedene som kommer, sier Geving. 

Han mener det blir svært viktig å opprettholde trykket, slik at det etableres en varig endring i Oslo på linje med praksis i resten av landet. 

– Dette vil være et bidrag til å roe ned bolighandelen og øke kvaliteten på informasjon som gis. Forbrukerne vil få mer presise verdivurderinger fra eiendomsmeglerne og bedre tekniske tilstandsrapporter fra takstmennene, sier Geving.

- Det er positivt at snittavvikene i Oslo nå nærmer seg et mer normalt nivå. Dette er et resultat av at bransjen har gjennomført effektfulle tiltak for å bedre presisjonsnivået i prisingen, samt at presset i boligmarkedet vanligvis demper seg noe i november måned, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.  

– Noen har relativt større avvik enn andre

 – Det ser ut til at vi har fått slutt på den uheldige praksis med at ganske mange meglere har markedsført «solgt over prisantydning» i sosiale medier, sier Geving.

Han mener det er et uttrykk for at bransjen nå jobber for å prise riktigere.

– Og da er det ingen grunn til markedsføre at man eventuelt har bommet med prisingen, sier Geving.

Han poengterer likevel at hovedtallene snittavvik, og det er variasjoner mellom bydeler.

– Dette skyldes dels at det er større konkurranse om objektene i noen bydeler enn andre. Vi tror at det er mest konkurranse i disse områdene fordi flest har råd til å kjøpe her, da får du også en ekstra omdreining i budrundene. Samtidig er det selvsagt et spenn mellom meglere hvor noen har relativt større avvik enn andre, sier Geving. 

I november bommet meglerne i bydelen Sagene mest på prisene med et avvik på 10 prosent mellom prisantydning og solgtpris.

Minst lokkepriser var det på Ullern, der solgtprisene i gjennomsnitt kun havnet 6,10 prosent over prisantydning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.