Nytt kjøkken, fuktfrie bad, lave strømutgifter, lite vedlikehold og tilgang på heis burde koste mer enn brukt, mener ekspertene.

– I et marked som er normalt og balansert, skal nybygg ha en høyere pris, en nybyggpremie fordi du får en høyere standard. Men slik er det jo ikke lenger fordi det bygges så lite boliger i de attraktive områdene, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Han fant for noen år siden at nybyggpremien kunne være helt opp i 30–35 prosent innenfor enkelte områder.

Bygges for lite

Tirsdag kom ferske tall for boligbyggingen i Norge. De viste sterk økning i igangsetting av nye leiligheter i februar på landsbasis, men ifølge Boligprodusentenes Forening bygges det fortsatt altfor lite i Oslo i forhold til etterspørselen. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte boliger i Norge er nå 35.450 kroner ifølge de siste boligprisstatistikkene, mens gjennomsnittlige kvadratmeterpris på nye boliger ifølge Econ Nye boliger ligger rundt 44.700 kroner.

Tall salgs- og rådgivningsselskapet Røisland & Co har samlet inn for Oslo spesielt viser imidlertid at nyboligprisene i enkelte områder av byen tangerer bruktboligprisene (se grafikk). I sentrum og østlige deler av sentrum ligger nyboligprisene i snitt rundt 54.300 kroner ifølge Røisland, mens bruktboligprisen på Grünerløkka og Gamle Oslo i februar i snitt lå på henholdsvis 56.500 og 53.300 kroner per kvadratmeter ifølge Eiendom Norge.

– Det er litt unormalt det som har skjedd enkelte steder i Oslo, mener Bjørn Erik Øye.

Finansrådgiver og forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank råder nå boligkjøpere til å ta en kikk på nybygg i stedet for å kaste seg inn i ville budrunder.

– Ved kjøp av bolig til fastpris slipper du å delta i en stressende budrunde, sier Setsaas.

Da er det også lettere å unngå at boligen blir flere hundre tusen høyere enn man hadde tenkt, mener hun. Hun tror også mange glemmer å kalkulere inn årlige vedlikeholdskostnader ved bruktbolig.

– Prisen stiger kraftig hvis du samtidig ønsker å oppgradere rom som kjøkken og bad. Ved kjøp av ny bolig kan du på forhånd påvirke valg av innredning, flis på kjøkken og bad samt kvalitet på gulv som gjør at disse rommene blir slik du ønsker før innflytting, sier Setsaas.

Beliggenhet teller mest

Også markedsdirektør Karsten Onsrud i Krogsveen mener det kan være lurt å vurdere nytt fremfor brukt, forutsatt at man setter seg godt inn i prosjektet på forhånd.

– Det er viktig å danne seg et godt bilde, og lese dokumentasjonen nøye. Fordelen med noe brukt er at der kan du ta og kjenne på kvaliteten, og du ser hva du må gjøre endringer på. Du får en mer «feeling» på hva du skal kjøpe, sier Onsrud.

Han viser til at det varierer rundt om i landet om prisene er høyere på nye boliger enn på brukte.

– I noen områder har du en byggekostnad som gjør at nytt er dyrere. Men i de områdene vi nå ser at det er litt «trøkk» i markedet, så kan en budrunde ta av såpass mye for en brukt bolig at den går over prisen på en ny bolig, sier Onsrud. Han har inntrykk av at beliggenhet teller mer enn pris for boligkjøpere som skal velge mellom nytt og brukt.

Mikkel Røisland i Røisland & Co som driver med salg av nybygg, råder spesielt unge boligkjøpere og foreldre som vil hjelpe barn inn i markedet etter studier, å planlegge frem i tid.

Han viser til at etter at kontrakt er skrevet og ti prosent av kjøpesum innbetalt, låses kjøpesummen.

– Så skal du ikke betale mer før overtagelse. Noen prosjekter står ikke ferdig før om to år, og da står leiligheten ferdig til vedkommende flytter hjem igjen. Det er god boligplanlegging, mener Røisland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.