Norske boligpriser fortsatte fallet i november, med en nominell nedgang på 2,2 prosent og et sesongjustert fall på 0,9 prosent.
November ble altså tredje måned på rad med boligprisfall, etter nedgang både i september og oktober.
– De siste tre månedene har boligprisene falt 6,5 prosent og enkelte områder har nå negativ 12 måneders vekst, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge om tallene.
November-tallene overrasker imidlertid ikke sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.
– Nå er mer enn halvparten av fallet som Norges Bank venter til sommeren, tatt ut. Fallet er allerede mye brattere enn det Norges Bank har lagt til grunn, sier han.
Andreassen påpeker at fallhastigheten er høyere i Sverige, men boligprisfallet i Norge er ikke langt unna.
– Jeg er ganske trygg på at boligprisene vil falle videre – det er dyrere å låne og mange lånekunder får mindre lån. Bankene er også mer skeptiske til mellomfinansiering, fortsetter sjeføkonomen.
I siste utgave av Pengepolitisk rapport som kom i september, la Norges Bank til grunn et boligprisfall på om lag fire prosent det neste året, som følge av økte utlånsrenter.
Lavere volum
I november ble det solgt 7321 boliger i Norge, noe som er 14 prosent færre enn tilsvarende måned i 2021, samtidig som det ble lagt ut færre boliger for salg sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge de ferske tallene fra Eiendom Norge. Omsetningen er dermed tilbake på nivåer før pandemien.
Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier det ikke er noe tegn til full stopp, men påpeker som Andreassen at prisfallet er større enn det Norges Bank har lagt til grunn.
– Det er en tydelig avkjøling, som er naturlig med tanke på rentesettingen fra Norges Bank de siste månedene. Vi går fra en periode med høy omsetning, sterk prisvekst og korte omsetningstider, til mer slik det var før pandemien, sier hun.
Norges Bank har som kjent ikke vært snaue med å sette opp renten i et raskt tempo for å temme den høye inflasjonen, og Haugland sier at det er dette som er hovedårsaken til avkjølingen i boligmarkedet.
Høyere renter kombinert med høy prisvekst betyr at befolkningens kjøpekraft svekkes. Haugland er enig med Andreassen i at boligprisene skal videre nedover.
– Jeg tror vi skal få en tydelig nedgang de neste månedene før det snur i april. Da vil rentetoppen være nådd, og lønnsveksten skal også opp, sier hun.
«De som skal selge»
Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets mener balansen i markedet tilsier ytterligere prisnedgang, og mener de som vil merke det mest nå, er de som skal selge.
– Hvor mye må prisene falle før det får en påvirkning på Norges Banks rentebeslutninger videre?
– Hvis det blir veldig stort prisfall, så vil det ha en påvirkning. Men det blir ingen alarm hos sentralbanken med mindre boligprisene faller over ti prosent, og jeg tror ikke de siste prisnedgangene gjør Norges Bank særlig bekymret, sier Andreassen.
Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken Capital Markets tror på sin side at Norges Bank vil bruke boligprisene som et argument for å sette opp renten med 0,25 prosentpoeng i stedet for 0,5 prosentpoeng på årets siste rentemøte senere i desember.
– Det er ikke bare i november Norges Bank bommet på boligprisene, det gjorde de også i oktober. Nå har de også bommet ganske kraftig på inflasjonstallene, men kraftigere boligprisfall enn ventet, taler for en enkelheving, sier hun.
Negativ prisvekst i noen byer
Den kraftigste prisnedgangen nominelt i november var det Bergen som hadde, med et fall på 4,2 prosent. Deretter fulgte Trondheim og Tromsø med nominelle fall på henholdsvis 3,3 og 3,1 prosent, mens Oslo falt 1,3 prosent.
Utviklingen i november gjør at både Bergen, Trondheim og Tromsø nå har under én prosents prisvekst så langt i 2022. For Norge som helhet har boligprisene steget 2,4 prosent i 2022. Kristiansand har den foreløpig sterkeste prisveksten så langt i år, med en oppgang på 8,4 prosent.
Både Bergen og Tromsø har nå en negativ prisvekst det siste året, med fall på henholdsvis 1,1 og 0,2 prosent, mens
Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, sier det videre fallet i november ikke er unaturlig.
– Med høyere rente er det ikke unaturlig at boligprisene korrigeres, men et stort boligprisfall vil få negative konsekvenser for norsk økonomi gjennom både lavere konsum og lavere boligbygging, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.