– Jeg tror vi får en boligprisvekst på ti prosent i Oslo i 2020. Kanskje enda mer, sier tidligere Selvaag Boligdirektør Baard Schumann til DN.

Dermed er han langt mer optimistisk enn prognoserapporten lagt frem tirsdag, der Samfunnsøkonomisk analyse venter at boligprisene samlet kun skal stige 5,5 prosent i Oslo de neste tre årene.

Torsdag holdt han foredrag i forbindelse med Sem & Johnsen Eiendomsmeglings eiendomsdag.

Schumann satt på toppjobben i Selvaag fra 2008 til han fikk sparken i juni i år, men følger fortsatt boligmarkedet svært tett.

«Dramatisk færre boliger»

Han peker på flere faktorer som taler for en sterk prisvekst i hovedstaden:

– Rentebanen til Norges Bank er for aggressiv. Ja, rentene skal opp, men lønnsveksten vil overgå renteøkningene. Dette kombinert med lav ferdigstillelse kommer til å dra prisene opp, sier Schumann.

Han tror antallet ferdigstilte boliger i 2020 kommer til å være for lavt til å dekke forespørselen.

– Vi får dramatisk færre boliger ferdigstilt i 2020. Oslo har et stort antall regulerte boliger, men bare 8000–9000 kan bygges de neste årene, sier Schumann.

Ti millioner i etterlønn

Etter at Schumann sluttet i jobben i Selvaag Bolig med umiddelbar virkning i juni fikk Schumann etterlønn på ti millioner kroner og ett års karantene fra å drive virksomhet innen eiendom. Samtidig fikk han munnkurv fra styret om årsaken til avgangen.

I oktober skrev Schumann på Facebook at han har flyttet inn i kontorfellesskap med den profilerte eiendomsinvestoren Carl Erik Krefting, men ønsker ikke å røpe noen om hva han skal jobbe med.

– Jeg har jobbet i boligmarkedet de siste 25 årene, og det er dette jeg synes er gøy. Jeg jobber med noen forskjellige prosjekter, men nå er jeg litt i tenkeboksen for hva jeg skal gjøre når jeg blir voksen, sier Schumann.

Venter større etterspørsel enn tilbud

Den tidligere direktøren i Selvaag Bolig mener mange av de regulerte boligene ikke vil bli ferdige innen 2020, og at etterspørselen derfor vil bli større enn tilbudet.

– For eksempel skal 2300 av boligene som ble regulert i 2017 bygges ut på Furuset. Det vil ta mange år før de er ferdige. 2000 boliger skal bygges ut i Bjørvika, det vil også ta mange år. Samtidig er mange av boligene studentboliger, som folk ikke kan kjøpe, sier Schumann.

«Trenger ikke være et geni»

Samtidig mener han at befolkningsveksten vil bli sterkere enn mange tar høyde for.

– Politikerne sier befolkningsveksten ikke øker, men Oslo vokser tross alt med rundt 8000 personer hvert år, sier Schumann.

– Jeg er ikke så opptatt av om prisene faller et kvartal eller to. Det jeg spør om er om det kommer til å bo flere i Oslo fremover og om det går bedre med den norske økonomien. Svaret på begge spørsmål «ja». Du trenger ikke være et geni for å forstå at det vil være svingninger i boligprisene, sier Schumann.

Siden nyttår har boligprisene i Norge steget 4,6 prosent, og ligger nå 1,8 prosent under pristoppen fra mai i år, ifølge Eiendom Norges landsomfattende bruktboligstatistikk for oktober, lagt frem mandag.

Samme statistikk viser at prisene i Oslo siden nyttår har steget 4,5 prosent, og ligger nå 6,2 prosent under forrige topp i februar 2017.

Skal investere «tungt i boliger»

Selv om prisutviklingen har vært laber de siste månedene, mener den erfarne boligaktøren det ikke har noe for seg å bli sittende på gjerdet

– Skal man kjøpe bolig for å bo bør man gjøre det uansett. Men har du penger til å putte på børs eller i en utleiebolig ville jeg kanskje puttet de i en utleiebolig, hvis jeg ikke skulle satt de i aksjefond, sier Schumann.

I månedsskiftet uttalte sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret til Dagens Næringsliv at man må eie en Oslo-bolig i fire-fem år for å unngå å tape penger, hvis man kjøper nå.

Da svarte Schumann på Twitter: «Beklager, men dette veddemålet tar jeg «hands down»! Jeg skal selv investere tungt i boliger i Oslo de neste årene!»

– Så skal du investere tungt?

– Ja, og jeg har allerede gjort noen private investeringer i boligmarkedet den siste tiden, sier Schumann, men vil ikke utdype hva slags investeringer det er snakk om. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator: –Derfor er akkurat dette krigsskipet så viktig for Norges forsvarsevne
01:00
Publisert: