Boligprisene falt nominelt med 0,8 prosent i oktober sammenlignet med måneden før. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene uendret. Prisene skal ytterligere ned i november, tror administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom og Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren.

Grethe Meier
Grethe Meier (Foto: Fredrik Bjerknes)

– Som i november i fjor har det vært høyt aktivitetsnivå i årets november, og de fleste eiendommene går for prisantydning eller lavere. Normalt går prisene litt ned denne måneden, og ut fra våre tall ligger det an til en prisnedgang på rundt én prosent, sier Buraas.

I Oslo har det blitt omsatt flere eiendommer enn i tilsvarende måned i fjor, og her ser Buraas at de fleste boligene går til prisantydning eller litt over.

– Utbudet i Oslo er fortsatt høyt. Men til tross for at utbudet har vært høyt i år, har prisene holdt seg. Normalt sett skulle de gått ned, men det er jo blitt solgt boliger som aldri før, påpeker han.

Må kanskje eie i flere år

Flere tenker seg nøyere om før man handler bolig nå, ifølge Terje Buraas.

– Det er ikke lenger slik det var, med horrible budrunder der folk betalte hva som helst for hva som helst. Når man fremover ser at det kanskje blir en årlig prisvekst på mellom null og to prosent, blir det jo veldig dyrt å kjøpe feil. På grunn av transaksjonskostnadene må du kanskje eie boligen i fem-seks år for å få tilbake pengene, sier han.

Grethe Meier i Privatmegleren venter et prisfall på 0,5-1,0 prosent for landet og noe lavere for Oslo.

– Også i desember venter jeg en tilsvarende prisnedgang, men i januar ser jeg for meg en prisoppgang på 2,5-3,0 prosent som normalt. Årsaken til at jeg tror på en så høy prisvekst, er at mye av det som ligger ute nå blir solgt, slik at det ikke er for mange overliggere. I tillegg er det mye nytt og fine boliger som kommer ut i januar. Jeg tror også vi får en rask start på salget i januar i år på grunn av stor aktivitet i 2019 og forventninger om tilsvarende etterspørsel og salg i 2020, sier hun.

Meier mener at omsetningen i november vil være svakt ned totalt, noe som skyldes at det var en salgsdag mindre i år enn i fjor. Ellers har det vært jevn og god aktivitet til å være november, bemerker hun.

Ser et trendskifte

Nå ser hun dessuten et trendskifte i markedet:

I hele år har tilbudet ligget over alle andre år bakover i tid, men i november har tilbudet ut i markedet falt under 2018-nivå og beveger seg ytterligere nedover.

– Mye av årsaken til dette skyldes trolig at effekten av all ferdigstillelse av nybygg gjennom året nå er ferdig. Markedet har klart å absorbere det store tilbudet som har vært gjennom 2019, men nå begynner vi å komme ned på mer normale nivåer igjen. Det forventes ikke like mye ferdigstillelse av nybygg i 2020 som i 2019, med andre ord får vi trolig ikke like stort tilbud neste år som i år. Mange har snakket om at det har vært kjøpers marked i 2019, og 2020 vil nok vise en bedre balanse mellom kjøper og selgers marked igjen, sier Grethe Meier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.