Mandag presenterte Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer boligprisstatistikken for november. Ser man Norge under ett, steg prisene med 0,1 prosent. Forskjellene mellom regionene er store. Mens boligprisene langs kysten falt i november, fortsetter prisene på boliger i Oslo ufortrødent oppover. I november var veksten 1,2 prosent. Det siste året har prisveksten vært formidable 22 prosent. 

Øker ligningsverdi på bolig nummer to

Spekulanter og investorer har fått noe av skylden for det oppjagede boligmarkedet i hovedstaden. DN har tidligere skrevet at andelen utleieboliger i noen bydeler i Oslo er over 30 prosent. 

Da regjeringen la frem statsbudsjettet for 2017 i oktober, var et av forslagene at de som hadde såkalte sekundærboliger – bolig nummer to – ikke skulle få trukket fra mer enn 80 prosent av gjelden de hadde på boligen i ligningen. Dette skulle også gjelde næringseiendom. Mindre anledning til å trekke fra gjeld, skulle bidra til at det å eie flere boliger kunne gi høyere formuesskatt. Ligningsverdien på sekundærboliger ble stående på 80 prosent som i år. 

KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen mener endringene legger til rette for at investeringer kan kanaliseres til næringslivet.
KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen mener endringene legger til rette for at investeringer kan kanaliseres til næringslivet. (Foto: Gorm K. Gaare)

I den nye budsjettavtalen har KrF og Venstre presset frem en ytterligere innstramning i skattleggingen av sekundærboliger, men næringseiendom er holdt unna. Ifølge budsjettavtalen som ble lagt frem lørdag kveld, økes ligningsverdien til 90 prosent, samtidig som man øker gjeldsfradraget som er «tilordnet» sekundærboligen til 90 prosent. Dermed fører budsjettavtalen til en innstramning ved høyere skattlegging på sekundærboligen, og en lettelse ved en økning i gjeldsfradraget for samme bolig.

Ifølge leder av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF) skal endringen av skattleggingen bidra til sunnere boligmarked der bolig som investeringsobjekt ikke favoriseres.

– Dermed kan investeringer kanaliseres til blant annet næringslivet, fordi det ikke lenger er en skattemessig fordel å plassere pengene i bolig, sier Syversen. 

Minimal effekt

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge tror endringen får minimal effekt. 

– I det korte bildet får denne endringen liten effekt. Endringen kan kanskje få en effekt når det blir mer usikkerhet rundt boligprisutviklingen, men nå, når alle tror på vekst, er det viktigere enn sånne skattejusteringer, sier han. 

Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen har regnet på hvordan endringen vil slå ut for en som har sekundærbolig med gjeld, i tillegg til formue i bank eller aksjer. Regnestykket viser faktisk at personen vil få lavere formuesskatt med det nye forslaget sammenlignet med det opprinnelige fra regjeringen.

– Man får mer gjeldsfradrag enn det opprinnelige forslaget. Det mildner noe for dem som har gjeld. Samtidig så er det lagt inn et proveny (skatteinntekt, red.anm.) på 220 millioner kroner i budsjettet, så noen får jo en høyere skatteregning her, sier Lothe. 

Skremmende Oslo-tall

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank i Rogaland sier boligmarkedet i Oslo er i en særstilling, og at myndighetene bør være forsiktig med å komme med tiltak som er direkte rettet mot enkeltområder. 

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank sier boligprisveksten i Oslo er «skremmende».
Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank sier boligprisveksten i Oslo er «skremmende». (Foto: Tommy Ellingsen)

– Det er veldig skremmende å se tallene for Oslo, sier han.

Knudsen sier boligprisveksten i år ser svært annerledes ut når man trekker ut Oslo, Akershus og Buskerud.

– For hele landet er veksten 12 prosent. Trekker man ut de tre fylkene, har veksten for resten av landet vært under fem prosent, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.