– Vi venter også god vekst i juni, men ikke fult like høyt som vi opplevde i mai. Anekdotisk informasjon indikerer at det igjen går bra i boligmarkedet om dagen, og at mye av usikkerheten er borte, skriver analytiker Dane Cekov i Nordea Markets i morgenrapporten.

Fredag klokken 11.00 presenterer Eiendom Norge boligprisstatistikken for juni måned. Analytikerne er samstemte i at fasiten trolig vil vise en moderat prisoppgang.

– Norges Bank uttrykte i juni en viss bekymring for raskt økende boligpriser, som kan føre til oppbygging av finansielle ubalanser. Hvis det viser seg å bli tilfellet fremover, og utviklingen i norsk økonomi går bedre enn Norges Bank venter, kan renten bli hevet raskere enn rentebanen fra juni tilsier, skriver Cekov.

Renteeffekt

I mai steg boligprisene med 1,9 prosent, noe som ga den beste mai måneden på 17 år.

– Rentevåpenet har vist seg å være kraftfullt, og vil fortsatt støtte boligprisene så lenge rentene forblir svært lave, skriver Cekov i Nordea.

I fjor steg boligprisene med 0,6 prosent i juni måned. Ifølge økonomene og meglere er det liten grunn til å vente en prisnedgang i år.

– Vi venter en sesongjustert oppgang i prisene på 0,7 prosent, skriver analytiker Kyrre Aamdal i DNB Markets i sin morgenrapport fredag.

Obos-prisene steg 0,2 prosent i juni

Det kom frem i boligbyggelagets månedsrapport onsdag.

Oslo steg prisene på Obos-boliger med 0,4 prosent sist måned.

– Prisoppgangen i Oslo i juni i er litt høyere enn normalt, men på samme nivå som i juni i fjor, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding.

Juni pleier å være en måned med svak prisvekst. I snitt har juni-prisene i Oslo falt med 0,2 prosent i perioden 2004 til 2019. I fjor steg de derimot med 0,4 prosent, ifølge Obos.

Rentenedsettelsene har bidratt til at boligmarkedet har utviklet seg sterkere enn vi først fryktet da Norge stengte ned, skriver Monsvold i meldingen.

På landsbasis steg prisene 0,2 prosent.

– Vanligvis en ganske svak måned

DNB Eiendom har hatt en rekordsterk måned i juni, ifølge administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom.

– Vi har aldri sett en så sterk juni. Antall solgte enheter ligger 10–15 prosent over fjoråret, og vi har hatt en prisøkning på én til to prosent. Det er nesten så jeg ikke tror på tallene, sa Terje Buraas til DN.

– Juni er vanligvis en ganske svak måned, hvor vi kan gå ned mellom 0,6 og 0,7 prosent.

De har tatt inn vesentlig flere oppdrag enn i juni 2019, og tror Buraas tror trenden vil fortsette inn i sommermånedene.

– Juni har tendenser som kan gi oss samme effekten som i påsken, det vil si at det ble mange omsetninger i en normalt rolig periode, og jeg tror juli også kommer til å vise spennende tall. Det blir nok en annerledes sommer for boligmarked, fortalte han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.