Prisene for brukte Obos-boliger i Oslo steg med 1,3 prosent fra juli til august. På landsbasis var oppgangen 1,6 prosent.

– Etter utflating i prisene for Obos-boliger i Oslo gjennom sommeren, steg prisene i august. Dette var ventet siden prisene vanligvis går opp denne måneden. Men prisoppgangen var mindre enn tidligere år. Etterspørselen holder seg imidlertid bra oppe og omsetningstiden er kort. Dette til tross for renteoppgang og økte levekostnader, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.

Svakere enn normalt i august

Oppgangen i Oslo-prisene er mindre enn den vanligvis er i august. I gjennomsnitt har Oslo-prisene steget med 1,9 prosent i august de seneste ti årene.

Så langt i år har Obos-prisene i hovedstaden steget 11,8 prosent, mens de har steget 9,2 prosent de siste 12 månedene. Obos-statistikken dekker om lag 25 prosent av bruktboligmarkedet i Oslo.

På landsbasis har prisene steget 12,4 prosent hittil i år, og 7,1 prosent de seneste 12 månedene.

– Antallet omsetninger i Oslo i august var tilbake til det normale etter at det ble solgt svært få boliger i juli. Dette tyder på at det er blitt lagt ut flere boliger til salgs og at kjøperne har fått noe mer å velge i, men tilbudet er fortsatt lavt, sier Monsvold.

Venter prisfall

Obos' sjeføkonom venter at redusert kjøpekraft som følge av økte renter og kraftig inflasjon vil dempe boligprisene i tiden fremover.

– Sterkt arbeidsmarked, økt lønnsvekst og befolkningsøkning trekker i motsatt retning. I Oslo-området spesielt, vil lavt nyboligtilbud gjøre at en eventuell prisnedgang sannsynligvis blir liten. Vi venter at prisene kan falle noe utover høsten, og kanskje noe mer enn det som er vanlig sesongmønster. Neste år tror vi på en relativt flat prisutvikling.

Onsdag skrev DN at de store eiendomsmeglerkjedene melder om et boligmarked på vei fra selger til kjøpers marked.

– Vi opplever et betydelig taktskifte. Det er ikke lenger slik at boligmarkedet er immunt for kostnadsøkning og rentehevning. Det biter i markedet nå, sier Hedda K. Ulvness, administrerende direktør i eiendomsmeglerkjeden Eie.

Boligprisene i Norge har så langt i 2022 steget med 7,1 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge. I juli sank de med 1,6 prosent, korrigert for sesongvariasjoner var prisene ned 0,2 prosent, og det ble solgt færre boliger enn de to foregående årene.

Mandag legger Eiendom Norge frem den landsomfattende boligprisstatistikken for august. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.