– Totalt sett er boligprisene sidelengs til forsiktig ned de siste månedene, og prisfallet i Oslo har bremset opp, skriver makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i onsdagens morgenrapport.

Boligprisene her til lands falt 1,1 prosent i november, og 0,4 prosent korrigert for sesongvariasjoner.

I Oslo falt boligprisene 0,5 prosent i november.

Det brede prisfallet til tross, ser flere analytikere flere positive tegn i tallene.

– Aktiviteten i hovedstaden er også god, og for andre måned på rad har vi sett en nedgang i

lageret av usolgte boliger. Vi fortsetter da å tro på en myk landing, skriver Hov.

Selv om de sesongjusterte boligprisene var ned 0,4 prosent i november, kom det etter en oppgang på 0,3 prosent i oktober.

– Flatt gjennom de siste par månedene, med andre ord. Og for det viktige Oslomarkedet ser det nå ut til at nedgangen bremser litt opp. Sesongjustert falt boligprisene i Oslo med 0,3 prosent i november, og dermed noe mindre enn hva vi så for landsgjennomsnittet, påpeker Hov.

Handelsbankens sjeføkonom: Det blir ikke boligkrakk dnPlus

– Positive utviklingstrekk

– Prisutviklingen i november var klart mindre negativ enn vi har sett i det siste. Tall for omsetninger og lageret av usolgte boliger i Oslo virker også noe oppløftende. Omsetningen er nemlig god, og for andre måned på rad så vi at lageret av usolgte boliger kom seg ned, skriver Hov.

Også utenom Oslo har lageret av usolgte boliger tatt seg litt ned.

Lagerbeholdningen er likevel fremdeles på nokså høye nivåer, og omsetningen går saktere enn på lenge.

– I alt indikerer dette fortsatt nedside for boligprisene i Oslo, i det korte bildet. Men vi ser altså noen positive utviklingstrekk. Vi ville vært mer bekymret dersom de usolgte boligene bare fortsatte å hope seg opp, skriver Hov i onsdagens rapport.

– Kan være kanarifuglen i gruven

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets fastslår at den sesongkorrigerte oppgangen i oktober var et blaff, og tror ikke nedturen i boligmarkedet er over riktig ennå, men også han ser lyspunkter:

– Det er visse positive tegn i tallene som kom i går. For det første holder omsetningen seg oppe, det ble solgt flere boliger i november i år enn på samme tid i fjor. Det taler sterkt for at vi her snakker om en priskorreksjon fremfor en meltdown. Samtidig var fallet i Oslo siste måned langt mindre enn tidligere i høst, og mindre enn de fleste andre byer, skriver Olsen i morgenrapporten fra Nordea Markets onsdag.

Nedgangen startet i Oslo og det er i hovedstaden korreksjonen ned har vært størst.

– Tegn til en myk landing her kan være kanarifuglen i gruven også for boligmarkedet generelt. Samtidig, i Oslo er antallet usolgte boliger sakte på vei ned, etter å ha steget kraftig gjennom høsten. Også det er et tegn på at vi ser begynnelsen på slutten av boligprisnedturen, skriver sjeføkonomen.

Meglerhuset holder fast synet om at boligprisene skal ned ytterligere noen måneder fremover, men forventer en stabilisering tidlig neste år.

Det er en noe svakere utvikling enn Norges Bank har lagt til grunn.

Derfor venter sjeføkonomen at sentralbanken kommer til å nedjustere sitt syn noe ved neste korsvei.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Østerriksk julerødvin til 140 kroner
Meinklang har laget en strålende og julematvennlig rødvin i 2016
00:55
Publisert: