For tredje måned på rad faller nordmenns tro på vekst i boligprisene, viser NBBLs boligmarkedsbarometeret for oktober.

Andelen som tror på stigende boligpriser, har falt fra 62 prosent siden toppen i juni til 42 prosent i oktober.

– Vi ser at det er en tydelig nedkjøling, sier seniorrådgiver Christian Frengstad Bjerknes i NBBL (Norske Boligbyggelag).

Siste bruktboligrapport fra Eiendom Norge viser at bruktboligprisene på landsplan nå er 2,7 prosent høyere enn for ett år siden. Samme rapport viser at Oslo-prisene er 4,1 prosent høyere enn for ett år siden. Men fortsatt er de 6,3 prosent lavere enn forrige pristopp fra februar 2017.

«Renteøkningen biter fra seg»

– Det er tredje måneden på rad med fall, noe som hovedsakelig skyldes at renteøkningen biter fra seg og at man venter lavere boligpriser, sier Bjerknes.

I september ble styringsrenten økt fra 0,5 til 0,75 prosent.

– Jeg tror at det må være tidenes best annonserte renteøkning, sier Bjerknes.

86 prosent av de spurte i undersøkelsen venter økte rentekostnader på boliglån i løpet av det neste året.

– Når videre renteøkninger kommer, tror vi folk vil ta det med i forventningene sine til boligprisene, sier Bjerknes.

Et ønsket marked

– Dette er et marked vi har ønsket og lengtet etter, et stabilt marked uten den voldsomme «boomen» vi har sett tidligere. Vi blir jo fort litt skvetne likevel, ettersom det sjeldent flater ut over tid. Boligmarkedet er sjeldent stabilt, sier Bjerknes.

Selv om troen på vekst blir lavere, tror ikke Bjerknes at boligmarkedet vil falle på lengre sikt:

– Jeg tror på en fortsatt prisvekst i Norge. Prisene kommer nok ikke til å øke i løpet av høsten ettersom dette som regel er en svak sesong, men i et lengre perspektiv tror jeg på oppgang, sier Bjerknes.

Høy boligbygging i Oslo har ført til at boligkjøperne nå har mye å velge, men Bjerknes tror ikke dette fører til en særskilt boligprisnedgang i hovedstaden – forutsatt fortsatt at prisene i resten av landet stiger og den gode utviklingen i norsk økonomi fortsetter.

Lønnsvekst, optimisme i arbeidsmarkedet og en generell positiv utvikling i norsk økonomi vil og trumfe de negative effektene av renteøkningen, mener Bjerknes.

Ser prisdupp i storbyene

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 er enig i at prisene på landsplan kan øke de neste årene.

– Våre prognoser er en årlig prisvekst på 2,5 prosent de neste årene, sier hun.

Hun mener likevel det er en risiko for at boligprisene vil gå litt ned i byene, etterfulgt av en mer normal prisstigning.

Holvik er ikke overrasket over at folks boligprisoptimisme faller, og mener det er fornuftig at folk justerer ned forventningene sine.

– I perioder der folk tidligere har hatt en oppfatning om at prisene skal stige, påvirker det i seg selv prisøkningen, sier sjeføkonomen.

Når prisene har utviklet seg sterkere enn forventet i flere år, er det en risiko for at den ekstra høye prisveksten på ett eller annet tidspunkt kan korrigere ned, påpeker Holvik. Hun mener dette særlig gjelder i de store byene.

– Lavere ventet befolkningsvekst, mange ferdigstilte boliger som kommer ut i markedet og høyere renter tilsier at prisveksten skal bli mer normal fremover, sier Holvik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dronningen halshugget – nå er smykkene til salgs
Dronning Marie Antoinette var gal etter smykker og juveler. Nå skal auksjonshus teste hva samlere er villige til å gi for dem.
01:11
Publisert: