Det viser den landsomfattende bruktboligstatistikken for november, som Eiendom Norge la frem torsdag.

Korrigert for sesongvariasjon steg prisene med 0,8 prosent.

– Utviklingen i boligmarkedet i 2020 har vært mye sterkere enn de fleste så for seg ved inngangen til året og i mars/april i forbindelse med koronautbruddet. Ved utgangen av november er 12 måneders veksten på 7,8 prosent, og oppgangen er bredt forankret over hele landet. Selv Stavanger, som gjennom mange år har hatt et fall i boligprisene, vil slik det står nå få en oppgang i boligprisene i 2020, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Sterkest prisvekst hadde storbyene Oslo, Tromsø, Trondheim og Bodø. I hovedstaden steg boligprisene med 1,1 prosent nominelt i november.

Sterk vekst i byene

I Oslo er 12 måneders prisvekst på 10,4 prosent, noe som betyr at hovedstaden leder an i prisoppgangen for i år. Bodø følger derimot rett etter med en 12 måneders prisvekst på ti prosent.

– På grunn av smitteverntiltakene tror vi at desember vil bli en sterk måned i boligmarkedet. Normalt er desember den måneden i året det selges færrest boliger i Norge. Nå venter vi derimot at den store aktiviteten i bruktboligmarkedet vil vedvare gjennom julen og godt inn i 2021, sier Lauridsen.

Oslo hadde også den korteste salgstiden i landet med 18 dager i gjennomsnitt. På landsbasis er salgstiden på 46 dager.

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i november hadde Bodø m/Fauske med en oppgang på 1,5 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Kristiansand med en nedgang på 0,6 prosent.

Omsetningsveksten fortsetter

Ifølge rapporten ble det solgt 8095 boliger i Norge i november, det er 13,2 prosent flere enn samme måned i fjor.

– Det er solgt rekordmange boliger sist måned. I november fortsetter også økningen i antall nye boliger på markedet. Hvis veksten i antall omsetninger og antall lagt ut for salg vedvarer, vil vi i 2020 kunne passere 100 000 transaksjoner og 100 000 boliger lagt for salg. Det vil være historisk, sier Lauridsen.

Så langt i år har det blitt solgt 95.493 boliger i Norge, noe som tilsvarer en vekst på 6,1 sammenlignet med fjoråret.

– Salgstiden faller svakt og tiden det tar å selge en bolig i Norge er stabil, sier Lauridsen.

Ventet frisk prisvekst

På forhånd ventet økonomene en boligprisoppgang på mellom 0,8 til ett prosent.

– Vi venter fortsatt frisk boligprisvekst. Etter seks måneder med en gjennomsnittlig sesongjustert boligprisvekst her hjemme på 1,1 prosent hver måned, tror vi veksten fra oktober til november blir 0,8 prosent. Det bør være nok til å så smått øke bekymringene for finansielle ubalanser ytterligere på Bankplassen, skriver valutastrateg Magne Østnor i torsdagens morgenrapport.

Nedgang for Obos-prisene

Tirsdag la boligbyggelaget Obos frem tallene for novembermåned. På 12 måneder har prisene på Obos-boliger steget med 8,9 prosent. Men i november i år falt prisene på landsbasis med 0,7 prosent.

– Fortsatt lave renter, forventninger om vaksine og nedgang i ledigheten når vi åpner opp igjen, gir grunn til å tro at boligprisene vil fortsette å øke også neste år, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding.

I Oslo var Obos-prisene uendret fra oktober til november.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.