Boligprisene her til lands falt nominelt med 1,6 prosent juni, sammenliknet med mai.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner sank boligprisene med 0,7 prosent.

Dette er det største juni-fallet på landsbasis som noensinne er registrert, når en ser på ujusterte priser (se oversikt lenger ned). 

– Boligmarkedet har de siste månedene vært gjennom et tydelig taktskift, der prisene på landsbasis preges av prisfallet i hovedstaden. Det er grunn til å forvente en svakere pristrend i boligmarkedet også i månedene som kommer, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge. 

Regionale forskjeller 

I juni var de gjennomsnittlige boligprisene i Norge 6,3 prosent høyere enn i juni 2016. Til sammenligning var 12 månedersveksten fra februar 2016 til februar 2017 på 13 prosent.

Prisendringen i de store byene i juni (siste 12 måneder i parentes):

Oslo: -3,1% (+11,5%)

Bergen: -1,6% (+1,1%)

Trondheim: -0,1% (+5,9%)

Tromsø: +0,2 % (+5,4%)

Stavanger: -0,8% (+1,3%)

Kristiansand: -0,9% (+1,2%)

– De regionale forskjellene i tolvmånedersveksten er i ferd med å bli vesentlig mindre. Samtidig oppleves markedene veldig ulikt. Oslo-markedet er langt svakere enn landet forøvrig, som eksempel opplever byer som Tromsø, Trondheim og Stavanger et velfungerende og godt boligmarked, sier Dreyer.

Større tilbud

I juni måned ble det solgt 9563 boliger, noe som er 2,1 prosent færre enn i juni 2016.

Hittil i år er det solgt 46.374 boliger. Det er 0,1 prosent færre enn i fjor. 

– Det har vært en nedgang i antall salg i Oslo-markedet, men i landet for øvrig er det solgt flere boliger enn i 2016, sier Dreyer. 

I juni måned ble det lagt ut 10745 boliger for salg - det er hele 17,2 prosent flere enn i juni i 2016, da 9172 boliger ble lagt ut på markedet.

I mai i år ble det lagt ut 11.483 boliger for salg i Norge.

– Det er vesentlig flere boliger ute for salg nå enn på samme tid i fjor, og gjennom hele juni måned har tilbudssiden økt mye, spesielt i Oslo, sier Dreyer. 

– Økningen i Oslo skyldes blant annet at mange flere velger å selge boligen før de kjøper ny. Dette vil resultere i at mange boligselgere ikke vil få solgt boligen før ferien, noe som sannsynligvis vil bidra til en svakere prisutvikling de neste månedene, sier han. 

Tregere salg 

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 32 dager i juni mot 31 dager i mai.

I juni 2016 tok salget 30 dager.

Formidlingstiden er definert som tiden det tar fra boligen første gang ble annonsert på Finn.no til den ble solgt.

Salgene gikk raskest i Fredrikstad med 14 dager fulgt av Hamar med 15 dager.

I Oslo tok salgene i gjennomsnitt 21 dager, mot 17 dager i mai. I juni ifjor tok gjennomsnittsalget i hovedstaden 13 dager.

Tregest sist måned gikk det i Aust-Agder og Vest-Agder utenom Kristiansand med 104 dager.

Langt mindre lokkeprising

Eiendom Norge registrerer avvik mellom prisantydning og solgtpris i den månedlige rapporten. Dette er i lys av oppmerksomheten rundt lokkeprising i boligmarkedet i fjor.

I gjennomsnitt gikk boliger her til lands 1,2 prosent over prisantydning i juni mot 2,5 prosent over prisantydning i mai.

I Oslo gikk boligene i gjennomsnitt 0,4 prosent over prisantydning i juni mot 2,9 prosent i mai. I januar gikk Oslo-boligene 9,1 prosent over prisantydning.(Vilkår)