De nominelle boligprisene steg 2,8 prosent i januar sammenlignet med desember i fjor, viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,6 prosent.

I januar var de gjennomsnittlige boligprisene i Norge 12,4 prosent høyere enn i januar 2016.

Etter en prisoppgang på 2,6 prosent i januar, har boligprisene i Oslo steget hele 23,1 prosent det siste året.

En Oslo-bolig som kostet fire millioner kroner for et år siden, koster nå 4,92 millioner kroner, hvis den har fulgt den generelle prisutviklingen i hovedstaden.

– Vi har lagt bak oss en normal januarmåned med solid prisvekst og høy aktivitet. Etter mange måneder med svært sterk prisvekst er det normalt at prisutviklingen modererer seg noe. Men med en sesongkorrigert prisvekst på 0,6 prosent, så er dette likevel å regne som en sterk boligprisvekst, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer. 

Oppgang i Stavanger

Prisendringen i de store byene i januar (siste 12 md. i parentes):

Oslo: +2,6% (+23,1%)

Bergen: +1,7% (+3,9%)

Trondheim: +2,0% (+9,2%)

Tromsø: +2,2% (+7,0%)

Stavanger:+ 2,1 % (-2,8%)

Kristiansand: +1,9% (+3,5%)

Raskest salg i Oslo

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 44 dager i januar mot 51 dager i desember i fjor.

I januar 2016 tok salget 47 dager.

Formidlingstiden er definert som tiden det tar fra boligen første gang ble annonsert på Finn.no til den ble solgt.

9,1 prosent over prisantydning i snitt

Eiendom Norge har i år også registrert avvik mellom prisantydning og solgtpris i den månedlige rapporten. Dette er i lys av oppmerksomheten rundt lokkeprising i boligmarkedet i fjor.

I gjennomsnitt gikk boliger her til lands 4,1 prosent over prisantydning i januar. I Oslo endte boligsalgene i gjennomsnitt 9,1 prosent over prisantydning.

– Lokkepris har vært et brennhett tema, og åpenhet rundt avvikstallene mellom pris og prisantydning vil gi økt trygghet i markedet. I tillegg kan tallene være en temperaturindikator. En rask endring i avvikstallene vil kunne bety at markedet er i endring, sier Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Han peker på at det er blitt solgt vesentlig flere boliger i januar i år sammenlignet med i fjor.

– Det er kun i 2015 at det er solgt flere boliger i en januarmåned. Vi ser en økning i salgsvolumet i alle de store byene, der Stavanger skiller seg ut med 56,4 prosent flere solgte boliger i januar i år sammenlignet med i fjor, sier han. 

Tregt salg i Vest-Agder

Januarsalgene gikk raskest i Oslo med 15 dager, fulgt av Drammen med 16 dager og Bærum, hvor det gjennomsnittlige boligsalget i januar tok 17 dager.

Salget var tregest i Vest-Agder utenom Kristiansand med 176 dager. I Stavanger var gjennomsnittlig omsetningstid 69 dager i januar mot 77 dager i desember i fjor. I august 2016 hadde oljebyen en omsetningshastighet på 106 dager.

I januar ble det solgt 6169 boliger i Norge, mot 2645 registrerte salg i rapporten for desember 2016.

I januar 2016 ble det solgt 5641 boliger.

Forventer svakere utvikling i år

– Det er for tidlig å konkludere med at den avtagende 12 måneders veksten vi har i januar er begynnelsen på et trendskifte i boligmarkedet. Vi forventer likevel en svakere utvikling i 2017 sammenlignet med 2016 utover i året, blant annet grunnet den innstrammede boliglånsforskriften som var gjeldende fra 1. januar. Innstramningene har gjort det vanskeligere å få boliglån, noe som vil få en effekt i boligprisene, men fremdeles usikkert i hvor stort omfang, sier Dreyer.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Forbereder blodslit til fjells
- Vi gjør det fordi vi liker det, sier de to advokatfullmektigene Line Sogn Plassen og Ingeborg Kristine Lind om treningen før norges tøffeste fjellskirenn.
03:10
Publisert: