Tirsdag la Boligprodusentenes Forening frem nye tall for salg og igangsetting av nye boliger for august.

Der kom det frem at nyboligsalget i august økte med 40 prosent i forhold til samme måned i 2019. Foreningen trekker frem at tallene viser et marked i klar bedring.

Lav igangsetting

Samtidig viser tallene at igangsettingen henger igjen, og igangsettingen hittil i år er den laveste foreningen har registrert siden registreringen ble startet i 2010, kommer det frem i en pressemelding tirsdag.

– Den lave igangsettingen indikerer at mye av salget av leiligheter skjer i allerede igangsatte prosjekter, sier administrerende direktør Per Jæger.

– Vi må tilføre markedet nye boligprosjekter, spesielt i pressområdene hvor kommunene må bidra med nye reguleringsplaner. Uten raskere reguleringsprosesser vil færre nye boliger tilføres markedet, og prisveksten i pressområdene vil fortsette å øke. Færre får da råd til å kjøpe egen bolig. Kommunene må heller ikke påføre nye boligprosjekter store merkostnader i reguleringsbestemmelser og utbyggingsavtaler. For å opprettholde bosetting over hele landet må vi i tillegg tilrettelegge for nye eneboliger i distriktene, avslutter Jæger.

Fra rapporten til Boligprodusentenes Forening:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Salget av nye boliger i august 2020 var 40 prosent høyere enn i august 2019.
  • Salget av nye boliger hittil i år er 14 prosent lavere enn tilsvarende periode i fjor.
  • Salget av eneboliger og småhus hittil i år er henholdsvis 10 prosent og 11 prosent lavere enn tilsvarende periode i fjor, mens salget av leiligheter er 17 prosent lavere enn i fjor.
  • Igangsettingen i august 2020 var 22 prosent høyere enn i august 2019. Men igangsettingen nå i august 2020 er samtidig den nest laveste vi har registrert for august; bare 2019 var lavere.
  • Igangsettingen hittil i år er 13 prosent lavere enn tilsvarende periode i fjor. Igangsettingen av eneboliger og småhus hittil i år er henholdsvis 17 prosent og 16 prosent lavere enn tilsvarende periode i fjor, mens igangsettingen av leiligheter er 9 prosent lavere enn i fjor.
  • Salget av nye fritidsboliger i august 2020 var 61 prosent høyere enn i august 2019. Salget hittil i år er likt salget i tilsvarende periode i fjor. Igangsettingen av fritidsboliger i august 2020 var 7 prosent lavere enn i august 2019. Igangsettingen hittil i år er 14 prosent lavere enn tilsvarende periode i fjor.