Det viser nye tall fra Boligprodusentenes forening som ble lagt fram tirsdag. Nyboligsalget falt 14 måneder i strekk frem til juni.

- Vi ser det som positivt at nedgangen i salget flater ut, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening om juni-tallene.

Selv om det var en oppgang i salget i juni, falt nyboligsalget med to prosent i andre kvartal, sammenlignet med samme kvartal i fjor. Jæger er likevel optimistisk til at nyboligsalget vil flate seg ut fremover.

- Ser man på tallene vi har hatt de siste seks månedene, så ser man at vi har hatt en relativ utflating i markedet. Derfor tror og håper vi også at markedet fortsette med det fremover, sier Jæger.

- Hittil i år ligger salget ni prosent under fjoråret. Salget av eneboliger ligger syv prosent under fjoråret, mens salget av småhus og leiligheter ligger henholdsvis 19 og seks prosent bak første halvår i fjor, sier han.

Igangsettingen var tre prosent lavere enn tilsvarende periode i fjor.

Lavere igangsetting

Igangsettingen av nye boliger ligger så langt i år 14 prosent bak fjoråret. Fordelt på boligtype falt igangsettingen av eneboliger med 19 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

De siste månedene er det solgt 26.383 boliger. Det er 21 prosent lavere enn for et år siden. Samtidig er det igangsatt 28.762 boliger.

- Det er ti prosent under nivået for et år siden, sier Jæger.

12 måneders endringen i igangsetting viser en nedgang på 14 prosent for eneboliger og 13 prosent for leiligheter.

I juni la SSB frem tallene for befolkningsveksten fremover. Med utgangspunkt i disse nye tallene har de bedt Prognosesenteret om å beregne det demografiske boligbehovet. Jæger opplyser at de har kommet frem til at boligbehovet er uendret.

- Det er fortsatt behov for 32 000 nye boliger hvert år de neste fem årene, sier han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.