Siden midten av juni er det solgt 1064 nye boliger på Østlandet. Dette er 22 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode og 36 prosent færre enn samme periode i fjor.

Det viser siste utgave av Samfunnsøkonomisk analyses rapport «Econ Nye Boliger», som ble publisert onsdag. Rapporten kommer annenhver måned, og gir oversikt over pris- og salgsutvikling i nyboligprosjekter.

– Nyboligsalget falt klart allerede i juni og nedgangen har fortsatt gjennom sommeren. Salget denne perioden er det laveste Samfunnsøkonomisk analyse har registrert i en august-telling siden 2014, skriver sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Færre salg i Oslo

Siste to måneder ble det solgt 164 nye boliger i Oslo, mot 219 i samme periode i fjor og 407 i samme periode i 2020. Ifølge rapporten er det nå 848 usolgte nye boliger i Oslo. I samme periode i fjor var det 920 usolgte boliger i hovedstaden.

Salget på Østlandet siden juni utgjør 13 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er to prosentpoeng lavere enn forrige tomånedersperiode og fem prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor. Høyest salgstakter det i Oslo, Vestfold og Asker og Bærum med 16 prosent. Lavest salgstakt er det i Østfold med ni prosent, ifølge rapporten.

Siden forrige telling har 932 nye boliger hatt salgsstart på Østlandet. Samlet er det solgt 1064 boliger. Dermed har antall usolgte boliger gått ned til 7317 boliger.

I gjennomsnitt koster boligene på Østlandet 70.600 kroner per kvadratmeter. Det er syv prosent høyere enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest i Oslo med 96.900 kroner. Hedmark ligger lavest med 54.600 kroner.

Tidligere denne måneden la Boligprodusentene frem tall som viste laveste salg av nye boliger siden finanskrisen.

Klar nedgang

Landet sett under ett er det siden midten av juni solgt 1933 nye boliger. Dette er 28 prosent færre enn forrige tomånedersperiode og 35 prosent færre enn samme periode i fjor.

Dette er også en klar nedgang fra det gode nyboligsalget de siste to årene, og salget er det laveste Samfunnsøkonomisk analyse har registrert i en august-telling siden 2014.

Salget siden juni utgjør 12 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er fire prosentpoeng lavere enn både forrige tomånedersperiode og samme periode i fjor.

Høyest salgstakt er det i Midt-Norge, med 15 prosent. Deretter følger Østlandet med 13 prosent, Sørlandet og Vestlandet med ti prosent og Nord-Norge med ni prosent.

Siden forrige telling har 1375 nye boliger hatt salgsstart i Norge. Antall usolgte boliger på landsplan har gått ned til 13.991 boliger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.