– Vi mener en obligatorisk boligsalgsrapport ikke er hensiktsmessig og synes det fortsatt skal være en frivillig ordning, sier stortingsrepresentant Charlotte Spurkeland (H) som har vært saksordfører for saken i justiskomiteen. DN omtalte i torsdagens avis innstillingsvedtaket fra flertallet i komiteen.

Stortinget ber i stedet regjeringen vurdere andre tiltak «som bidrar til tryggere boligtransaksjoner for både kjøper og selger, herunder det varslede arbeidet om takstmenn».

– Stortinget har ikke satt noen tidsramme, men regjeringen er allerede i gang med å se på takstmennenes rolle, sier Spurkeland og viser til at det i dag ikke finnes noen autorisasjonsordning for takstmenn. Det er ingen beskyttet tittel, så hvem som helst kan kalle seg takstmann.

Takstbransjen har lenge jobbet for å få innført obligatoriske boligsalgsrapporter ved salg av bolig i stedet for de enkle verdi- og lånetakstene som mange bruker i dag. Bransjen mener slike rapporter kan bidra til færre boligkonflikter.

Arbeiderpartiet har tatt til orde både for obligatoriske tilstandsrapporter ved salg av hus, men også for en rask revidering av avhendingsloven som regulerer boligtransaksjoner i håp om å få ned det høye konfliktnivået mellom selger og kjøper. Regjeringspartiene Høyre og Frp synes loven fungerer godt slik den er.

– Det Stortinget ber om er at regjeringen skal se på tiltak som kan gjøre bolighandelen tryggere både for kjøper og selger, men vi går ikke inn for en revidering av hele avhendingsloven. Vi har allerede mye rettspraksis på avhendingsloven, vi trenger ikke en lovtekst som svarer på alle eventualiteter, sier Spurkeland.

Norges Eiendomsmeglerforbund er godt fornøyd med stortingsvedtaket.

– Norges Eiendomsmeglerforbund er svært glad for at Stortinget så tydelig erkjenner at det er for mange tvister i bolighandelen, og at regjeringen må ta grep for å skape tryggere bolighandel, sier administrerende direktør Carl O. Geving i en kommentar.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.