I fjor høst ble en enebolig solgt «som den er» i Ålesund.

Kjøperne signerte kontrakten og la 6,1 millioner kroner på bordet for boligen som målte 266 kvadratmeter. Men etter de hadde signert fikk kjøperne seg en ubehagelig overraskelse.

Da kjøperne var innom boligen en måned etter handelen fikk de beskjed av selgerne, som hadde bodd i eneboligen siden den ble oppført i 1980, at det var oppdaget skjeggkre i forbindelse med flyttingen.

Totalt ble det funnet 92 skjeggkre i løpet av 18 dager.

– Vi må bare beklage, men før begynnelsen av oktober visste vi ikke hva insektet skjeggkre var for noe. Vi reagerte heller ikke på «unormal» insektaktivitet før i begynnelsen av oktober, skrev selgerne som hadde bodd i huset i 38 år i forklaring.

– Vi antar at rydde/flytteprosessen «forstyrret» insektene slik at de ble mer synlige, skrev selgerne.

Fikk under halvparten

Kjøperne av boligen krevde et prisavslag på til sammen 733.000 kroner, og anførte at selger måtte ha kjent til problemet før salget.

I en rapport som ble innhentet av et skadedyrfirma slås det fast at det vil ta flere år å utvikle, godkjenne og få nye produkter mot skjeggkre på markedet. Det anslås derfor at etterbehandling av skjeggkreene i eneboligen kan vare i 2–5 år.

I en avgjørelse fra Finansklagenemnda tilkjennes kjøperne et prisavslag på 325.000 etter å ha fått delvis medhold.

I begrunnelsen skriver Finansklagenemnda at det er påfallende at selger ikke kjente til forholdet når skjeggkre ble oppdaget så raskt etter overtagelsen.

Naboen tystet

I en annen avgjørelse får en kjøper prisavslag på 233.361 kroner etter å ha kjøpt en herskapelig enebolig med høy standard, stort basseng og usjenert beliggenhet i Nannestad kommune for 6,2 millioner kroner.

Selger hadde svart «nei» på spørsmål om kjennskap til skadedyr, men kort tid etter overtagelse oppdaget de nye eierne at det var skjeggkre på baderommet – nærmere bestemt 78 stykker etter at skadedyrbekjemperen Mycoteam hadde vært på besøk og sjekket.

Kjøper mente det fremsto som helt usannsynlig at selger ikke kjente til dette, spesielt ikke etter å ha snakket med naboen som bekreftet å ha fått en tekstmelding fra selger i desember 2017:

«Hei, vi har å sett sølvkre eller hva det heter men det var noen måneder siden», sto det i tekstmeldingen.

I et innlegg på huseierforeningens Facebook-side skal selgerens kone også ha kommentert bekreftende at «jo, dette hadde de også sett i sin bolig». Innlegget skal siden ha blitt slettet.

Selger har bestridt kjennskap til skjeggkre eller sølvkre, og forklart at meldingen var sendt på bakgrunn av en misforståelse, og at det hadde vist seg at det var en annen type insekt de hadde observert, heter det i avgjørelsen.

Flertallet i Finansklagenemnda som behandlet saken mener det varige verditapet grunnet skjeggkre kan settes til 150.000 kroner og at samlet prisavslag blir 233.361 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Redd for å få skjeggkre i hus? Dette mener skadedyrbekjemperen du må gjøre
Slik bekjemper skadedyrbekjemperne skjeggkre.
01:58
Publisert: